Din decembrie 2024, Parlamentul interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul programului școlar, nu și elevilor care le folosesc în calitate de dispozitiv medical
Ca și excepţie, elevii cu diabet zaharat de tip 1, care poartă sistem de monitorizare continuă a glucozei (senzor de glicemie), vor putea folosi telefonul mobil în calitate de receptor de date cu privire la valorile glicemiei și alertele de valori crescute sau scăzute, pentru a le corecta în timp util, fie de unul singur, fie prin intermediul apelului aparţinătorului (părinte, tutore).
Astfel, tehnologiile de monitorizare continuă a glucozei ar ajuta elevii cu diabet dependent de insulină să se afle în siguranţă pe parcursul programului școlar.
Potrivit estimărilor Asociaţiei Tinerilor cu Diabet DIA, una din trei școli din Republica Moldova are, cel puţin, un elev cu diabet de tip 1. Standardele internaţionale de siguranţă a elevului cu diabet tip 1 la școală prevăd, pentru astfel de instituţii de învăţămànt, desemnarea a doi reprezentanţi ai personalului școlar, care vor fi instruiţi pentru acordarea asistenţei în caz de urgenţe medicale în diabetul de tip 1 (administrarea insulinei, a sursei de glucoză sau a glucagonului, apelarea 112).
Începând cu luna decembrie 2024, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile și alte dispozitive electronice de comunicații în timpul orelor, conform unui proiect de modificare a Codului Educației, aprobat în prima lectură de Parlament.
Excepțiile includ utilizarea acestora în scopuri educaționale, situații de urgență legate de sănătate sau monitorizarea elevilor cu dizabilități sau afecţiuni cronice, confirmate documentar.
Regulile vor fi clarificate printr-un regulament emis de Ministerul Educației și Cercetării, după votarea proiectului în lectura a doua de către Parlament.