Pentru a putea lua decizii adecvate în favoarea calității vieții cu diabet de tip 1, e nevoie de educație medicală. Educația în diabet este parte a terapiei, bazată pe dovezi clinice care constă dintr-un program structurat pe ateliere și materiale de suport educațional. E un proces de învățare în timp, rezultatele căreia rezumă în autoîngrijire responsabilă cu impact asupra speranței și calității vieții.
La cursul de educație în diabet vei învăța să găsești soluții la propriile provocări, să înțelegi cum să combați miturile legate de diabetul de tip 1, vei adresa întrebări de precizare unui educator de diabet, vei asculta și învăța din poveștile semenilor tăi, vei inspira pe alții cu experiențele tale, obținând „pașaport de viață lungă și sănătoasă”.
În limbajul actual al educației în diabet, termenii specifici se referă la:
- educație în diabet
- participare la managementul diabetului
- monitorizarea glicemiei
- glicemie, hemoglobina A1c și coeficient de variație glicemică în „țintă”
- performanțe și calitatea vieții pacientului
- alimentație echilibrată bazată pe preferințe și obiceiuri alimentare „acoperite” cu insulină.
Programul de educație se oferă la etapa de diagnosticare (elemente de bază), la 6-12 luni de la diagnosticare (program structurat complet), urmat de consiliere la distanță și ateliere anuale de reactualizare (împrospătare) și în orice alt moment adecvat, indiferent de durata diabetului.
Un program de educație în diabetul de tip 1 ar trebui să fie structurat pe șapte subiecte, cu durata de, cel puțin, 16 ore, fiecare a câte 2 ore 15 minute și are obiective de formare a abilităților de autoîngrijire a diabetului dependent de insulină.
Subiectele de instruire se referă la:
#1 Fundamentele diabetului de tip 1. Terapia cu insulină
#2 Complicațiile pe termen scurt
#3 Nutriție și calculul glucidelor
#4 Autocontrolul și situațiile speciale
#5 Complicațiile pe termen lung
#6 Tehnologiile de îngrijire a diabetului de tip 1
#7 Dreptul la sănătate și incluziune.
În lume există câteva modele de educație în diabetul de tip 1: BERGER, DAFNE CHOICE, BERTIE.
Modelul DAFNE (Dose Adjustment for Normal Eating) înseamnă un program de educație în ajustarea dozelor de insulină și o alimentație echilibrată, dezvoltat în Germania în anii ’1980. Acesta are obiectivul de a menține echilibrul glicemic, fără risc de hipoglicemie severă, prin corelarea dozei de insulină cu alimentele de la mese.
Din 2016, acesta e adaptat modelelor BERGER, CHOICE, BERTIE și e aplicat în Moldova, într-un mediu comunitar, în cadrul proiectului „Ai diabet – mergi la școală”.
Actualizat: 30.11.2020