Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Educație

Programul de educație structurată  Ai diabet – mergi la scoală” 

Ai diabet – mergi la școală” este un program de educație structurată în diabetul zaharat de tip 1 care abordează modelul  DAFNE (Dose Adjustment for Normal Eating), recomandat de ghidurile clinice internaționale. Acesta se adresează persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (copii, tineri) și 1,5 cu diabet latent autoimun al adultului, familiilor acestora și urmărește să responsabilizeze pacienții pentru implicare în autoîngrijire. Din 2016, modelul DAFNE de educație în diabet este aplicat și în Moldova de către  Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, în parteneriat cu biblioteca municipală  „B.P.Hașdeu”.

Atelierele de instruire se desfășoară în trei cicluri anuale. Accesul este liber, în baza înscrierii prealabile și au loc în sala de lectură germană a bibliotecii municipale „B.P.Hașdeu” sau online, în zilele de sâmbătă, cu începere de la ora 11.00-13.15. Acestea sunt moderate de către un asistent medical-educator cu specializare în Diabet și Nutriție. 

Programul este structurat pe șapte ateliere, cu durata de 16 ore, fiecare a câte 2 ore 15 minute și are obiective de formare a abilităților de autoîngrijire a diabetului dependent de insulină.

Subiectele de instruire se referă la: 

#1 Fundamentele diabetului de tip 1. Terapia cu insulină

#2 Complicațiile pe termen scurt

#3 Nutriție și calculul glucidelor

#4 Autocontrolul și situațiile speciale

#5 Complicațiile pe termen lung

#6 Tehnologiile de îngrijire a diabetului de tip 1

#7 Dreptul la sănătate și incluziune.

Programul de consiliere la distanță

este desfășurat prin telefon sau platfoma facebook Noi și Diabetul  (tip 1) din R. Moldova” după finalizarea cursului de instruire. Acesta are obiective de consolidare a abilităților de îngrijire a diabetului (calculul glucidelor, ajustarea dozelor de insulină, consiliere psiho-socială și juridică).

Formular de înscriere la cursul de educație în diabetul de tip 1