Tehnologii în diabetul de tip 1
Tehnologiile de îngrijire a diabetului de tip 1 includ dispozitivele medicale înzestrate cu sisteme hardware și software (algoritmi) de operare a datelor.
Există trei asemenea categorii:
- de administrare a insulinei (seringă, stilou/pen, port, inhalator, injector în jet, pompă)
- de monitorizare a glicemiei (glucometru, sisteme de monitorizare continuă a glucozei)
- hibride (de administrare a insulinei și monitorizare a glicemiei, inclusiv, sisteme de livrare automată în circuit închis).
Pompa de insulină este un dispozitiv medical inteligent de dozare a insulinei, foarte costisitor. Aceasta se recomandă, mai ales, copiilor, femeilor gravide și adulților care nu pot atinge țintele terapeutice ale glicemiei, a timpului cu glicemii în țintă, a coeficientului de variație glicemică.
Există trei tipuri de pompe de insulină:
- clasice
- integrate cu senzor
- sisteme în circuit închis (hybrid closed-loop).
Tehnologiile de livrare automată a insulinei evoluează permanent până la sisteme de „pancreas artificial sau bionic” în circuit închis (closed loop) care să ofere bolus și corecții automate, timp în zi cu glicemii în țintă (TIR) >80-85%, controlul pompei de pe telefon, etc.
Modelele de pompă clasică sau cuplată cu senzor, prezente în 2020 în România sunt: Minimed 715, AccuChek Spirit Combo, Minimed 640G (asigurate prin programul de diabet,conform criteriilor de eligibilitate), Minimed 780G, iar în Moldova e prezent modelul MiniMed Paradigm Veo 754 (asigurată prin programul național de diabet unui număr limitat de copii).
Monitorizarea glicemiei este fundamentală în gestionarea diabetului. Pacientul cu diabet trebuie să își verifice periodic nivelul glicemiei, fie prin utilizarea unui glucometru (cel puțin de 4-5 ori în zi, iar în cazul copiilor mici, chiar de 10+ ori în zi), fie cu ajutorul senzorilor glicemici.
Glicemia se determină cu ajutorul glucometrului. O serie de factori pot influența glicemia din deget, astfel încât există o marjă de eroare acceptabilă a valorilor afișate.
Senzorul glicemic măsoară glicemia în lichidul interstițial, nu în sânge, de aceea valoarea glicemiei citită de senzor este întotdeauna în urma valorii glicemiei capilare (din deget) cu aproximativ 10-12 minute. Pentru a menține acuratețea valorilor, unele modele cer calibrare pe glucometru pentru a corecta abaterile mari ale valorilor glicemiei față de cea din sângele din deget.
Avantajele unui senzor glicemic sunt:
- reduce numărul de înțepături
- scade durata, frecvența și severitatea hipoglicemiilor
- emite alerte în caz de hipoglicemie sau hiperglicemie
- arată cum variază glicemia la fiecare 5 minute
- arată direcția excursiilor glicemice.
Săgeata afișată de citirile senzorului arată evoluția glicemiei și poate fi utilizată pentru ajustarea dozelor de insulină, la 2-4 ore de la masă.
Profilul glicemic ambulator este o modalitate de sistematizare a datelor despre glicemie într-o anumită perioadă de timp. Este un raport standardizat care include statistici ale glicemiei (timp cu glicemii în țintă (TIR), variabilitatea glicemiei, profil glicemic ambulatoriu sumar și zilnic) și este destinat pacienților și personalului medical care permite evaluarea și interpretarea acestor date în scopul ajustării terapei, în caz de necesitate.
Indicatorii „excursiilor” glicemiei sunt:
- media glicemiei (MG)
- deviația standard (SD)
- coeficientul de variabilitate (CV)
- intervalul de timp cu glicemii în țintă (Time-in-Range (TIR), intervalul cu hiperglicemii (TAR) și intervalul cu hipoglicemii (TBR).
Cele mai folosite sisteme de senzori glicemici în lume sunt Dexcom G6, Guardian 3, Eversense / XL, FreeStyle Libre 1/ Libre 2, care însă evoluează extrem de rapid în sisteme mai elaborate.
Deșeurile medicale generate de persoanele dependente de insulină nu se aruncă în pubelă, ci se colectează în siguranță în containere speciale de culoare galbenă, destinate deșeurilor medicale cu risc biologic.
Actualizat: 30.11.2020