A 18-ea conferinţă internaţională de Tratament și Tehnologie Avansată în Diabet, ATTD 2025, a luat sfârșit, iar rezultatele studiilor asupra tehnologiilor de gestionare a diabetului de tip 1 sunt uimitoare.
Noul algoritm Control-IQ+
Tandem a lansat algoritmul de ultimă generație, Control-IQ+, pentru persoane cu T1D (diabet de tip 1) de vârsta 2+ ani. Acesta funcționează cu pompele Tandem Mobi și t:slim X2, iar utilizatorii își pot actualiza sistemele AID (cu livrare automată de insulină/sisteme hibride capabile să funcţioneze în buclă închisă) pe pagina web a producătorului. La fel, acesta a prezentat rezultatele unui studiu care a arătat, că persoanele cu diabet de tip 2 tratate cu insulină, care utilizează tehnologia Control-IQ+, au înregistrat o creștere a timpului cu valori glicemice în interval (TiR) cu 24% (de la 48% la 64%) și o scădere a nivelului hemoglobinei A1c cu 0,9% (de la 8,2% la 7,3%) timp de 13 săptămâni.
Un nou senzor glicemic de 15 zile
O cercetare a arătat că noul sistem de monitorizare continuă a glucozei, Dexcom G7, care funcţionează timp de 15 zile, are o marjă de eroare (MARD) de 8,0 %, aproape similară cu a celui mai precis model, Libre3 (7,8 %). Acurateţea unui senzor glicemic este determinată de valoarea MARD, o abreviere de la „mean absolute relative difference”, care arată valoarea medie a variației de pe senzor în raport cu valorile reale ale glicemiei (o valoare mai mică este mai bună). Tehnologia așteaptă aprobarea și nu este încă disponibilă.
De la injecţii zilnice multiple + CGM la sistem HCL fără tubulatură
Un studiu realizat pe 188 de persoane cu vârste cuprinse între 4 și 70 de ani a analizat modul în care persoanele cu diabet de tip 1, care utilizează senzor glicemic și mai multe injecții zilnice însă nu reușesc să își atingă țintele glicemice, s-ar adapta la sistemul hibrid cu buclă închisă Omnipod 5. Studiul a prezentat o îmbunătățire a valorii hemoglobinei A1c de la 8,1% la 7,2% în aproximativ trei luni. De asemenea, participanții au observat o creștere semnificativă a timpului în interval (TiR), de la aproximativ 40 % la 65 %. Cei care au trecut la sistemul AID au petrecut cu aproximativ cinci ore mai mult în interval, fără a se confrunta cu mai multe episoade de hipoglicemie.
Diabetes Driving Pal: la volan în siguranță
Şofatul cu diabet poate prezenta provocări, în special atunci când conducătorul autovehiculului se confruntă cu hipoglicemie. Prin urmare, poate fi dificilă monitorizarea glicemiei fără a-ṣi distrage atenția de la drum.
Pentru a contribui la siguranța șoferilor, Dr. Viral Shah, endocrinolog la Facultatea de Medicină a Universității Indiana, lucrează cu o echipă pentru a dezvolta o aplicație care nu implică mâinile, menită să prevină accidentele asociate hipoglicemiei. Aplicația, Diabetes Driving Pal, prezentată la conferință, este concepută pentru a oferi monitorizarea glicemiei în timp real și a emite alerte vocale personalizate. De asemenea, aplicația ar putea oferi recomandări în cazul predicţiei de scădere a valorii glicemiei. De exemplu, sistemul ar putea alerta șoferul cu privire la un restaurant din imediata apropiere, sugerându-i să se oprească pentru a lua masa.
„Pancreasul artificial” bihormonal Inreda Cercetătorii au raportat rezultatele cercetării unui sistem avansat de „pancreas artificial”, care ar putea să îmbunătățească considerabil controlul glicemiei. Sistemul bihormonal Inreda furnizează atât insulină, cât și glucagon pentru a reduce episoadele de hiperglicemie și hipoglicemie. Sistemul cu buclă complet închisă nu necesită nicio contribuție din partea utilizatorului, așa cum este necesar în cazul sistemelor hibride cu buclă închisă. În schimb, insulina este administrată atunci când glicemia crește, iar glucagonul atunci când glicemia scade, pe baza citirilor senzorului.
Un studiu realizat timp de un an în Țările de Jos s-a axat pe episoadele de hipoglicemie la 24 de participanți care foloseau sistemul AID bihormonal. Timpul mediu în interval (TiR) a fost de aproximativ 80%, comparativ cu 60% în cazul terapiei obișnuite cu pompă, iar cel sub interval (TBR) a fost redus la aproximativ jumătate din valoarea de 3%. Durata episoadelor de hipoglicemie și frecvenţa celor severe au fost, de asemenea, reduse.
O altă sesiune a analizat satisfacția utilizatorilor cu privire la sistem. Majoritatea participanților i-au acordat un punctaj maxim datorită ușurinței în utilizare, deși dispozitivul necesită doi senzori și două seturi de infuzie.
Deocamdată nu este clar dacă sistemele bihormonale reprezintă viitorul utilizării AID sau dacă majoritatea utilizatorilor vor considera că sistemele hibride cu buclă închisă se descurcă suficient, în special pe măsură ce acestea continuă să progreseze. Dar un sistem dual abordează principala limitare a sistemelor actuale cu buclă închisă, care pot reduce administrarea de insulină doar pentru a preveni scăderea glicemiei, dar nu și pentru a o corecta.
AIDANET, sistemul AID avansat care încorporează tehnologia rețelelor neuronale
Cercetătorii au discutat rezultatele unui studiu asupra sistemului AID avansat care încorporează tehnologia rețelelor neuronale, o formă de învățare automată. Rețelele neuronale sunt modelate după creierul uman și pot gestiona simultan cantități mari de date.
O rețea neuronală, un sistem cu buclă complet închisă numit AIDANET, dezvoltat la Universitatea din Virginia, a fost cercetat pentru a vedea cât de eficient controlează glicemia fără intervenția utilizatorului. Dr. Laya Ekhlaspour, endocrinolog pediatru la Universitatea din California, San Francisco, a prezentat rezultatele studiului FCL@Home, care a arătat că sistemul a fost eficient în creșterea timpului în interval (TiR) fără a afecta timpul sub interval (TBR). Dr. Boris Kovatchev de la UVA a discutat despre modul în care aceste sisteme, care încorporează inteligența artificială, se pot adapta pentru a ține seama de modificările metabolice care sunt dificil de identificat și corectat de către o persoană cu diabet. În viitorul apropiat, aceste sisteme ar putea reduce timpul de interacțiune cu sistemul AID, modificând setările șj obținând rezultate excelente care sunt ameliorate în timp.
Sursa: diaTribe