Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Înainte ,cu diabetu’ … Conferința Thriveabetes 2018

A trăi cu diabet de tip 1 împărtășindu-ți provocările și victoriile înseamnă a-i ajuta pe alții ca și tine să nu simtă izolarea. Inspirați de faptul că suportul „de la om la om” stimulează rezistența la încercări și încrederea în sine, transformă slăbiciunea în putere, voluntarii comunității de diabet de tip 1 din Irlanda au organizat a treia ediție a unui eveniment remarcabil – Thriveabetes 2018 Type 1 Conference. Acesta a adunat 276 participanți din Irlanda, Regatul Unit, Scoția, Belgia, în premieră și din Moldova. 70 de copii, 97 de adulți cu diabet de tip 1 și 110 de pacienți și parteneri ai acestora, precum și 16 organizații care și-au expus produsele în cadrul unei expoziții, toți și-au dat întâlnire la Red Cow Hotel la Dublin, la 24 februarie 2018.

Mai mult decât o conferință, forul a urmărit să ajute oamenii să se conecteze la comunitatea lor de diabet de tip 1, construind un loc de susținere pentru a informa, motiva, inspira…Intima întrebare „câți ani trăiești cu diabet de tip 1?” avea să conteze cel mai mult la un astfel de eveniment unde întâlneai campioni și supercampioni ai diabetului cu durată de 26, 32, 36 și chiar mai mult de 50 de ani  de diabet de tp 1. Erau întrebări despre carieră…cineva – psiholog, inginer, consilier, altcineva – educator de diabet, moderator in grupul de suport. Apoi despre familie…un copil, doi copii, un pisic, doi căței…Treceam apoi la insulină, tehnologii și consumabile, fiecare expunându-și-le cu încredere și mândrie chiar. Finalul intrevederii culmina cu analiza factorilor care au influențat această longevitate, dar și calitate a vieții – de la ce acoperă asigurarea țării unde locuiești, până la genetică și propriul curaj de a merge înainte..

Agenda a abundat în discursuri inspiraționale, provenite, mai ales, de la vorbitorii cu vechime de diabet de tip 1. Elizabeth Rowley, fondator și director T1International, studentă la London School of Economics and Political Science a vorbit despre supraviețuire și performanță în diabetul de tip 1. Dr Mark Davies, psiholog clinician, inclusiv pentru echipa mondială de cicliști cu tip 1, a lansat provocarea „Controlând controlabilul”, la care, o participantă din sală a reacționat: „Sunt 42 de factori care îmi pot influența glicemia. Mă simt neputincioasă când pot controla doar trei dintre aceștia: insulina, dieta și exercițiul fizic. Cum rămâne însă cu atitudinile și emoțiile?!”. „Am mers la culcare cu o glicemie bună, dar m-am trezit cu una rea… Ce-am făcut cu pizza în somn?”, a glumit altcineva.

Dr.endocrinolog Kevin Moore a vorbit despre tehnologii și alte tratamente decât insulina, iar Dr Alistair Lumb, specialist în Diabet și Terapie intensivă la Clinica Oxford University a prezentat tehnicile de gestionare a glicemiei în exercițiul fizic. Kate Gajewska, educator de diabet și psiholog, doctorand la Royal College of Surgeons a adus audienței 10 sfaturi de top despre ce înseamnă să trăiești cu diabet de tip 1. Joe Solowiejczyk, educator de diabet, psihoterapeut, autorul cărții „A Type 1 Diabetes Guide To The Universe”, a făcut psihoterapie de grup, identificând soluții pentru „epuizarea în diabet”.
Profesorul endocrinolog Sean Dinneen de la Galway University a actualizat serviciile acoperite de Programul național de diabet din Irlanda, sugerând că toate deciziile de acoperire a tehnologiilor moderne de monitorizare continuă a glicemiei sau de infuzie continuă a insulinei sunt fundamentate de studiile de cost-eficiență.

Unii participanți și-au împrumutat glucometrul  pentru că doar aici puteau găsi acest tip de „bancă de împrumut” pe nume „Insulin for Life”. De fapt, colecția de produse pentru îngrijirea diabetului „Insulin for Life” a avut intenția de a le aduna de la pacienții care le au în suficiență și le pot împărți cu semenii lor din alte țări.

O altă poveste inspirațională vine de la Anne Daly din Galway, mamă a doi copii care trăiește cu diabet de tip 1 mai mult de jumătate de veac, de la vârsta de trei ani. Din pasiunea de a-și ajuta semenii, a creat pagina The Artisan Diabetic care conține sfaturi utile, rețete culinare și multe alte lucruri interesante pentru persoane cu tip 1.

Thriveabetes este un eveniment anual dedicat persoanelor cu tip 1 și LADA de diabet din Irlanda și alte țări. Detalii puteți afla aici: https://thriveabetes.ie/