Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Forumul Femeilor cu Diabet din Moldova, la prima ediție

 

Dedicată Zilei mondiale a diabetului, prima ediție a Forumului Femeilor cu Diabet a întrunit femei cu diabet din Chișinău, Cimișlia, Fălești, inclusiv mame cu copii. Dreptul la un viitor sănătos a fost genericul sugerat de Federația Internațională de Diabet pentru campania din acest an.

Programul a început cu prezentarea unor statistici-cheie privind femeile cu diabet din Moldova, a analizei situației la nivel national privind accesul la insulină umană formă cartuș și analogi de insulină, educație terapeutică și mijloace de monitorizare a glicemiei și administrare a insulinei. Concluziile acesteia relevă faptul că din 2013 doar insulina umană în flacon are acoperire financiară din contul poliței de asigurare, iar accesul la analogii de insulină și umană în cartuș este restricționat de achiziționarea lor în limitele cantitative anuale aprobate şi a mijloacelor financiare ale fondului de asigurare medicală destinate capitolului dat, alte produse specifice de îngrijire a diabetului (ace, seringi, teste de glicemie) nefiind acoperite de polița medicală.

Pe de altă parte, datele estimative, raportate la studiul Federației Internaționale de Diabet privind femeile și diabetul, arată că în Moldova sunt circa 50.000 femei cu diabet zaharat (jumătate din numărul total de 96.000 persoane cu diabet), iar două din cinci (20.000) femei sunt la vârsta reproductivă. Dintre acestea, peste 4.800 femei și fete au diabet de tip 1, dependent de insulină (jumătate din numărul total de 9.600 persoane cu diabet de tip 1). Anual peste 5.300 nașteri sunt complicate de diabetul gestațional (fiecare a șaptea din cele 37.400 nașteri pe an în 2016, conform biroului național de statistică), iar 9.860 femei de vârstă reproductivă au diabet de tip 2.

Prezent la eveniment, Ion Schidu, consultant în cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului a reiterat faptul că sănătatea nu este un privilegiu, ci un drept pentru care trebuie să lupți, explicând auditoriului care este esența dreptului la sănătate prin prisma mecanismelor internaționale de monitorizare a acestuia și în special, a nivelului de acces la îngrijirea diabetului.

Dr.conf. Rodica Comendant, director al Centrului de Instruire în domeniul Sănătății Reproductive, a menționat faptul că actualmente în Moldova nu există un protocol clinic național în sarcina cu diabet iar platforma respectivă poate constitui baza unei colaborări în acest sens. La fel, domnia sa a menționat că femeile cu diabet care au născut ar fi bine să devină mentori pentru acele care aspiră la acest statut.

Cele mai intrigante momente însă au fost istoriile inspiraționale povestite de cele trei eroine. Una dintre ele este Natalia. Ea a născut prin cezariană doi copii, cel mai mare având 13 ani și altul – un an și 9 luni. Mi-a picat un medic endocrinolog bun, aici la Chișinău, iar din alte două tentative de a naște nu a ieșit decât pe-a doctorilor din raion, spune ea. Doar curajul și credința în Cel de Sus a ajutat-o să ajungă până la această performanță. Deși până la sarcină administra analogi de insulină, medicul i-a recomandat, pe perioada sarcinii, trecerea la insulină umană, iar glicemia o doza de 10 ori în zi.

La 6 ani de la nașterea primului copil, Haia l-a născut pe cel de-al doilea. Era unica din cele trei femei care pe perioada sarcinii a administrat analogi de insulină (aspart și glargină), pe care i-a dobânditcu dificultate. În trimestrul unu a scăzut dozele de rapidă cu 35%, iar de bazală – cu 45%. Începând cu al doilea trimestru, a crescut dozele, iar în prima zi de la naștere a avut hipoglicemie persistentă. Glicemia o doza de 7-8 ori în zi. iar rezultatele le nota în caietul de autocontrol. Plimbările în parc, controlul glicemiei, inclusiv, emoțional, speranța și credința au ajutat-o să devină de două ori mama.

Maria a adus pe lume un băiat, acum, 25 de ani. Jumătate din perioada sarcinii a fost internată la Institutul Mamei și Copilului, iar nașterea a decurs fiziologic. Prin 2004 administra insulină porcină la fiecare 6 ore, iar laboratorul îi determina profilul glicemic, ori de câte ori era nevoie. Cu o vechime de diabet de 28 de ani, ea regretă că nu a mai născut un copil încă acum, două decenii  – Nu mi-au dat voie medicii, spune ea.

Discuțiile neformale au continuat la o cafea, iar donația de 10 seturi de glucometru On Call Plus, câte 100 teste de glicemie și 100 de bandelete pentru determinarea cetonuriei, oferită de SanMedico,  a mers către 10 femei cu statut de mamă sau potențiale mame.

Evenimentul reprezintă o inițiativă a Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, realizată în parteneriat cu Biblioteca municipală B.P.Hașdeu” și are drept scop crearea unei platforme de comunicare între reprezentantele genului feminin cu diabet din Moldova pentru a facilita accesul acestora la educație terapeutică și îngrijirea diabetului.