Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Elevii cu diabet tip 1 pot solicita adaptarea rezonabilă a condiţiilor de evaluare naţională până la 30 aprilie

Estimativ, fiecare a doua şcoală primară sau gimnazială din Republica Moldova ar număra, cel puţin, un elev cu diabet tip 1, dintre cei 596 înregistraţi la sfârşitul anului 2023, potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. În acest context, Asociaţia DIA a solicitat Ministerului Educaţiei și Cercetării ajustarea reglementărilor cu privire la susţinerea examenelor naționale de către elevii cu diabet de tip 1. În condiţiile actualelor norme juridice, aceștia pot depune dosar de solicitare a condiţiilor speciale (de adaptare rezonabilă) din cadrul evaluărilor naţionale la absolvirea ciclului primar, gimnazial, liceal, aplicabile şi în cadrul programului şcolar zilnic.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Știinţă și Cultură (UNESCO) recunoaște educația incluzivă ca ṣi drept fundamental al copilului, în același timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) abordează diabetul zaharat de tip 1 (T1D) debutat în copilărie ca și dizabilitate somatică, generată de o condiţie medicală cronică netransmisibilă. Prin urmare, elevii cu T1D au nevoie de suguranță, inclusiv medicală, pe parcursul programului școlar.

 

În prezent, elevii cu T1D din Republica Moldova urmează programul școlar general (curriculum  general) și nu sunt încadrați în categoria cu cerințe educaționale speciale (CES), precum este reglementat cadrul normativ actual, ci în cea de risc generat de o condiție medicală cronică, care însă nu este reglementată. Cadrul normativ actual este reprezentat de Instrucțiunile privind procedurile specifice de examinare a elevilor cu cerințe educaționale speciale (ordinul ME nr.156/2015) și Reglementările și conditiile specifice de evaluare și certificare a elevilor cu cerințe educaționale speciale din învățământul obligatoriu (ordinul ME nr.311/2015), iar ajustarea acestuia la nevoile acestei categorii de elevi este foarte importantă, inclusiv, pentru garantarea siguranţei medicale zilnice din timpul programului școlar.

Asociaţia DIA a solicitat Ministerului Educaţiei și Cercetării ajustarea prevederilor acestor instrucţiuni, încât să fie aplicabile atât la absolvirea ciclului primar (clasa a IV), gimnazial (clasa a IX), liceal (clasa aXII), cât și în cadrul programului școlar zilnic. Acestea urmează a fi operate până la sfârșitul anului 2025, potrivit Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

În prezent, pentru a beneficia de condiții speciale, adaptate rezonabil în funcție de nevoile specifice de gestionare a T1D la școală (zilnic și la susținerea examenelor naționale), elevul sau aparținătorul acestuia, în colaborare cu școala, vor elabora un dosar care va conține:

1) Demers (elaborat și semnat de directorul școlii);

2) Cerere (elaborată și semnată de aparţinător sau elev, dacă are majoratul);

3) Caracteristică psihopedagogică a elevului (elaborată de psihologul școlar);

4) Adeverință medicală F-027/e (eliberată de medicul de familie, potrivit anexei nr. 1 a Instrucțiunilor);

5) Avizul Serviciului raional sau municipal de Asistență Psihopedagogică – SAP (potrivit anexei nr.2 a Instrucțiunilor).

Școala va înainta dosarul către Direcția raională sau municipală de învățământ, spre examinare, iar aceasta din urmă, Comisiei Naționale pentru Examene.

Lista structurilor teritoriale de asistență psihopedagogică și contactele acestora pot fi accesate aici:

Adeverința medicală – formularul F-027/e: Cerințe minime obligatorii (ajustate)

1) Se completează citeț cu datele personale din buletinul de identitate, denumirea și localizarea școlii, justificarea clinică a susținerii examenelor de absolvire în condiții speciale de adaptare rezonabilă (diagnostic clinic, la ce vârstă a debutat, schema de terapie cu insulină, nivelul echilibrului glicemic (HbA1c în serie sau TiR –  timp cu valori glicemice în țintă, după caz), nivelul, conștientizarea și frecvența hipoglicemiilor (TBR – timp cu hipoglicemii, după caz), nivelul și frecvența hiperglicemiilor (TAR sau timp cu hiperglicemie, după caz), frecvența și tipul de monitorizare a glicemiei, timpul necesar pentru corecția deficitului gognitiv (concentrarea atenției și memoriei) de după un episod de hipoglicemie sau hiperglicemie;

2) Înregistrare în F-035/e (registrul Consiliului Medical Consultativ Comun);

3) Avizul Consiliului Medical Consultativ Comun (preşedinte sau vicepreşedinte, medic de familie, endocrinolog);

Rezultatele examinării dosarului și condițiile de adaptare rezonabilă aplicate în cadrul susținerii examenului de absolvire de către elevul cu diabet zaharat de tip 1

Dosarul este evaluat de o comisie specializată, în componența căreia intră reprezentanți ai Comisiei Naționale de Examene, specialişti de la Ministerul Sănătății şi Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică. Ulterior, Comisia Națională de Examene analizează recomandările Comisiei specializate şi ia decizia finală pentru fiecare caz, de acceptare sau respingere. Decizia este aprobată prin ordinul Ministrului Educației, iar Direcția de învățământ anunță școala în aceeași zi. Ultima anunță în aceeași zi elevul sau părintele despre decizia Comisiei Naționale de Examene. Școala prezintă Centrului de Bacalaureat/de Examene o copie a ordinului Ministrului Educației privind susținerea examenului în condiții de adaptare rezonabilă de către elevul respectiv. Centrul de Bacalaureat/Centrul de Examene asigură condițiile de adaptare rezonabilă de evaluare națională pentru elevii cu diabet zaharat de tip 1 care susțin examene de absolvire. Preşedintele Centrului, prin ordin în scris, desemnează asistentul individual, dintre asistenții aprobați prin ordinul Comisiei Raionale sau Municipale de Examene, de altă disciplină decât cea de examen, specificând atribuțiile specifice care derivă din nevoile specifice ale elevului cu diabet zaharat de tip 1:

a) Elevul cu diabet zaharat de tip 1 (insulinodependent) are nevoie de siguranţa stării de sănătate pe parcursul programului școlar zilnic;

b) Administrează insulina prin injecții zilnice multiple cu ajutorul stiloului injector sau al pompei de insulină (după caz) înainte de mese și în valori crescute ale glucozei din sânge;

c) Monitorizează valoarea glucozei din sânge cu ajutorul glucometrului, de câte ori este nevoie, sau cu ajutorul unui sistem de monitorizare continuă a glucozei (senzor de glicemie plasat sub piele, legat printr-o aplicaţie care trimite wareless valorile și alertele de creștere sau scădere a glicemiei pe telefonul elevului și al aparţinătorului);

d) În valori scăzute ale glucozei din sânge consumă imediat 10 -15 g de glucoză din suc, zahăr, bomboane, etc;

e) Condiția medicală îl/o obligă să poarte cu sine în orice situații: – stiloul de insulină sau pompa de insulină, după caz; – glucometrul sau telefonul, ca receptor de valori glicemice și alerte;–  o sursă de glucoză;

f) Școala va depozita glucagonul într-un loc sigur, dar accesibil, preparat care va fi administrat în situații de urgență (hipoglicemie severă de gradul III) de către personalul școlar desemnat instruit;

g) Timpul suplimentar de examinare este necesar pentru cuparea deficitului cognitiv (concentrare a atenţiei și memoriei) în cazul unui eventual episod de scădere a valorii glucozei din sânge de dinaintea sau din timpul examenului.

Instrucțiunile privind procedurile specifice de examinare a elevilor cu cerințe educaționale speciale (ordinul ME nr.156/2015) poate fi accesat aici.

Reglementările și condiţiile specifice referitoare la evaluarea și certificarea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale din învățământul obligatoriu (ordinul ME nr.311/2015) poate fi accesat aici, iar un model de cerere de adaptare rezonabilă a condițiilor de evaluare națională sau instruire pe parcursul programului școlar (după caz) a elevului/ei cu diabet tip 1 poate fi găsit aici.