Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Ce tip şi forme de insuline vor fi retrase de pe piaţă din 1 ianuarie 2027

O insulină bazală și forma cartuş a altor patru insuline vor fi retrage treptat de pe piaţă, până la 31 decembrie 2026.

Printre acestea se numără:

– Insulina aspart (NovoRapid), folosită în terapia diabetului tip 1 şi tip 2 insulinotratat, va dispare forma cartuș de 3 ml, fiind disponibilă forma stilou preumplut de 3 ml;

– Insulina detemir (Levemir), folosită în terapia diabetului tip 1 şi tip 2 insulinotratat, va dispare unica formă de stilou preumplut de 3 ml;

–  Insulina umană solubilă (Actrapid HM), folosită în terapia diabetului tip 2 insulinotratat, va dispare forma cartuș de 3 ml, fiind disponibilă forma flacon de 10 ml;

– Suspensia de insulină umană isophane (Protaphane HM), folosită în terapia diabetului tip 2 insulinotratat, va dispare forma cartuș de 3 ml, fiind disponibilă forma flacon de 10 ml;

– Suspensia de insulină umană isophane 30/70 (Mixtard 30), folosită în terapia diabetului tip 2 insulinotratat, va dispare forma cartuș de 3 ml, fiind disponibilă forma flacon de 10 ml.

 

Reprezentanţa Novo Nordisk Moldova îşi justifică decizia prin reorientarea către condiţiile medicale cronice netransmisibile cu prevalenţă în creştere și asigurarea pieţelor cu medicamente inovative fără a avea vreo legătură cu siguranța și calitatea produselor. „Prezenţa pe piaţă, în curând, a patru generații de insuline bazale în 14 combinații de forme și dispozitive nu este sustenabilă și limitează capacitatea noastră de a răspunde cererii în creștere de medicamente vitale”, se menţionează în comunicat.

Deşi recunoaște impactul deciziei asupra persoanelor dependente de insulinele vizate, compania afirmă că va colabora cu autoritățile publice din sănătate, comunitatea medicală și organizațiile persoanelor cu diabet pentru adaptarea la alternative terapeutice.

 

Reprezentanţa producătorului nu a confirmat intenţia de autorizare pe piaṭă a analogului de insulină cu acțiune ultrarapidă aspart (Fiasp), focusându-se pe extinderea portofoliului de molecule inovatoare destinate terapiei diabetului tip 2 asociat obezităţii. Prin urmare, se aşteaptă autorizarea pe piață a semaglutidei în formă orală și a combinaţiei injectabile de insulină degludec şi liraglutidă.

Insulinele umane au fost incluse în lista medicamentelor compensate în anul 2013, iar analogii de insulină în anul 2022. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, la sfârșitul anului 2023 erau înregistrate 129,534 de persoane cu diabet, dintre care 6,200 cu diabet de tip 1, inclusiv, 596 de copii și 18,465 cu diabet de tip 2 insulinotratat. Insulinele umane au fost prezente în schemele de terapie a 12,705 de persoane cu diabet de tip 2 insulinotratat, valoarea compensată a cărora constituind 32,758,548 de lei. Insulinoterapie intensivă cu analogi de insulină au urmat 11,960 de persoane cu diabet de tip 1 și tip 2 insulinotratat, valoarea compensată a cărora fiind de 55,755,347 de lei. Asigurarea publică de sănătate a acoperit și costul în valoare de 91,777,991 de lei pentru tratamentul cu antidiabetice orale administrat de 116,425 de persoane cu diabet tip 2.

Impactul nefavorabil al acestei decizii îl vor resimţi persoanele cu vedere slabă și cu necesar zilnic scăzut de insulină, care folosesc stilou injector reutilizabil cu pas de dozare 1 sau 0,5 unitate de insulină. Datele prezentate de departamentul de Endocrinologie pediatrică a Institutului Mamei și Copilului arată, că 98 la sută dintre copiii cu T1D administrează insuline produse de Novo Nordisk, cel puţin, o jumătate dintre aceștia folosind insulina aspart formă cartuș pentru montare în stiloul reutilizabil cu pas de dozare 0,5 unitate de insulină. 103 copii, care utilizează terapia cu pompă de insulină, administrează, în exclusivitate, insulină aspart prin aspirare din forma cartuș sau stiloul preumplut. Estimativ, 85 la sută dintre persoanele tinere şi adulte cu T1D au analogi de insulină, mai ales, cu acţiune rapidă produse de compania daneză în schemele de insulinoterapie.