Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Accesul la insuline și reglementarea biosimilarelor.

Conferință regională în contextul studiului global ACCISS

O conferință regională privind accesul la insulină, în contextul studiului ACCISS (Addressing the Challenges and Constraint of Insulin Sources and Supply Study) care abordează constrângerile și oportunitățile surselor de insulină şi furnizarea acestora la nivel global, inclusiv, prin prisma reglementării accesului la insuline biosimilare a avut loc în perioada 14-15 octombrie la Bishkek, Kyrgyzstan.

Conform recomandărilor studiului ACCISS privind accesul la insulină, terapia cu insulină umană în țările cu resurse limitate trebuie să fie de primă alegere pentru persoanele tratate cu insulină, iar analogii de insulină – să fie disponibili persoanelor cu deficit absolut de insulină (cu diabet zaharat de tip 1, dependent de injecții zilnice multiple) care întrunesc toți factorii de risc pentru hipoglicemie severă (scăderea nivelului de glucoză în sânge sub limita siguranței).
La fel, studiul recomandă selectarea cu grijă a pacienților pe terapie cu biosimilare (copii de insuline) și anume, inter-substituirea acestora, inclusiv, de pe terapia cu insuline de referință (originale), luând în considerație variația procesului de fabricație al biosimilarelor, dar și lipsa de reglementări, de la o țară la alta.

O delegație din Republica Moldova a participat la acest for pentru a împărtăși experiența țării noastre în domeniul insulinelor biosimilare, dar și pentru a aborda experiența altor țări din regiune. În prezent, in țara noastră sunt autorizate, în exclusivitate, insuline biosimilare produse în Ucraina. Printre acestea se numără Humodar R (biosimilar al insulinei umane cu acțiune scurtă, 6-8 ore durată de acțiune) și Humodar B (biosimilar al insulinei umane cu acțiune intermediară, 12-16 ore durată de acțiune), produse de Indar, Ucraina. Acestea sunt disponibile în secțiile endocrinologie, terapie intensivă, terapie, chirurgie etc din spitalele din țară și sunt incluse în lista medicamentelor compensate, precum toată gama de insuline umane de referință (originale).

Glargina biosimilară (Strim) produsă de Farmak, Ucraina a fost achiziționată cu supra-evaluarea necesarului, fiind exclusă apoi reintrodusă în Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor  din cauza efectelor adverse provocate de defecțiunile dispozitivului medical (stilou injector), dar și a solicitării AMDM de supraveghere a efectelor clinice de către EMA.

Evenimentul este inițiat de Health Action International (HAI) și Health Policy Analysis Center (HPAC) din Kyrgyzstan, cu suportul Fundației Helmsley Charitable Trust.

Detalii: https://haiweb.org/projects/acciss-study/