Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Subiecte delicate discutate la ultimul atelier din cadrul programului de educaţie comunitară structurată în diabetul de tip 1

La 19 noiembrie ne-am dat întâlnire la ultimul din cele trei ateliere, dedicat tehnologiilor și complicaţiilor pe termen lung ale diabetului de tip 1.
Mai întâi, învăţăceii au rezolvat testul de evaluare nr.2 (Nutriţie, calculul glucidelor ṣi Tactica în situaţii speciale), pentru ca, la finalul atelierului să dezlege testul cu nr.3 (Complicaţii pe termen lung şi Tehnologii de gestionare a diabetului de tip 1).
În prima parte a atelierului am discutat despre un subiect, pe cât de interesant, pe atât de delicat:
– Complicaţiile pe vasele mici: boala cronică renală asociată diabetului (simptome și stadii de evoluţie în funcţie de albumina urinară eliminată și rata de filtrare glomerulară estimată, terapia nutriţională în insuficienţa cronică renală, anuarul necesar de analize), retinopatia și maculopatia diabetică (intervenţii specifice în stadiile de evoluţie: fotocoagulare laser, injecţii intravitreene cu factori anti-VEGF, vitrectomie), orarul de vizite periodice.
– Complicaţiile pe vasele mari: arteriopatia diabetică periferică (investigaţii, stadii de evoluţie și intervenţii specifice).
– Neuropatia diabetică: tipuri (periferică, proximală, autonomă), simptome, prevenţie şi terapie, teste de identificare.
– Condiṭiile autoimune asociate diabetului de tip 1.
În a doua parte a atelierului a urmat cel mai atractiv subiect:
– Ce sunt tehnologiile în diabetul de tip 1, ce tipuri există, cum au evoluat pompele de insulină, ce avantaje și dezavantaje au, setări la trecerea pe terapia cu pompă, la fel, ce tipuri de sisteme de monitorizare glicemică continuă sau cu scanare intermitentă există, avantaje şi dezavantaje, modele prezente la noi, întârzierea generată de diferenţa valorilor din interstiţiu vs capilar (glucometru), când se face calibrarea, când se verifică, suplimentar, glicemia pe glucometru, sistemele DIY, raportul de profil glicemic ambulator generat de aplicaţii etc.
Exerciṭiul de împărtășire a experienţei de utilizare a senzorilor și pompelor de insulină de către participanţi a fost util pentru acei, care încă nu le folosesc.
Deși a fost o duminică de toamnă târzie, căldura reîntàlnirii, la distanţă de două săptămâni, în jurul mesei colorate de galbenul frunzelor și crizantemelor, ne-a inspirat, motivat și instruit, în prima parte a zilei – în română, iar după amiază – în rusă. ☘️🌿
Educaţie comunitară în diabet este o iniţiativa a Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, realizată cu sprijinul fundaţiei HEKS Moldova, din resursele Cristian AID, de această dată, în colaborare cu Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt”, filială a Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu, care urmărește obiectivul de coeziune socială, abilitare cu cunoștinţe, competenţe și încredere în sine a persoanelor cu diabet din comunitatea locală și refugiate din Ucraina, în efortul acestora de a-și gestiona propria condiţie medicală.