Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Școala comunitară de diabet a continuat în nordul ţării

La 22 noiembrie ne-am dat întâlnire în sala de carte românească de la Biblioteca Municipală „Eugeniu Coșeriu” Bălți. De câteva ori mai numeros decât recomandările de educaţie medicală în grup, seniorii cu diabet de tip 2 tratat cu antidiabetice orale și insulină n-au încăput în jurul meselor, de altfel, superbe pentru educaţie comunitară în diabet.
Din Beliceni, Corlăteni și Bălţi, aceștia s-au grăbit să afle “ceva nou d’ale diabetului”, invitaţi fiind de către echipele medicale ale centrelor de sănătate din Bălţi.
Durerile articulare, suferinţele cardiace și lenea s-au numărat printre principalele motive ale lipsei de mișcare pentru jumătate dintre cei prezenţi, în timp ce, dieta era urmată de nicio treime dintre participanţi. Doar o persoană prezentă în sală a confirmat o valoare a glicatei de 7,6%, în rest, aceasta depășind-o pe cea de 8%.
Deși o parte din seniori rămăsese frustraţi de felul cum ar trebui să arate “farfuria cu sănătate”, din cauza veniturilor modeste, o bună parte au dat dovadă de respectarea dietei “nr.9”, marea surpriză fiind persoanele care nu au învăţat să evite fructele dehidratate, mierea adăugată în ceai sau plăcintele.
Adaptaţi la publicul din sală, “lecţia de diabet” a decurs de o manieră interactivă, cu prezentare și rundă de întrebări-răspunsuri în grup despre: ce este diabetul tip 2, ce sunt glucidele, cum se clasifică și se cântăresc, de unde provin mai multe și care e necesarul zilnic de calorii, postul intermitent: cine și când îl poate urma, substituienţii de zahăr, ce sunt antidiabeticele orale – tipurile de metformin, sulfonilureice, inhibitori DPP-4 și SGLT-2, agoniști ai receptorilor GLP-1 și insulinele – avantajele și dezavantajele, cum se tratează hipoglicemia, tehnica administrării insulinei, tipuri de insuline și ajustarea dozelor, accesul la reţeta compensată, care sunt complicaţiile pe termen lung ale diabetului și ce alte condiţii medicale se pot asocia, ce analize și investigaţii sunt necesare, etc.
Totuși discuţia despre intervalul-ţintă al glicemiei și al glicatei au servit drept motiv pentru repetare.
– Da’ smochine pot mânca?
– Peștele hek e bun?
– Cartofi și poamă nici nu gust…
– Da’ càte o linguriţă de miere de salcâm pot adăuga în ceai?
– Da’ câte linguri de terci pot mânca la o masă?
– Medicul de familie mi-a prescis 60 de seringi de insulină în loc de 150…
– Da’ ceva altceva pentru a lecui diabetu’ este?..
“Educaţie comunitară în diabet” este o iniţiativa a Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, realizată cu sprijinul fundaţiei HEKS Moldova, din resursele #CristianAID, de această dată, în colaborare cu #Direcţia generală de asistenţă socială, sănătate și protecţie a familiei a Primăriei Bălţi și Biblioteca municipală “Eugeniu Coșeriu”, care urmărește obiectivul de coeziune socială, abilitare cu cunoștinţe, competenţe și încredere în sine a persoanelor cu diabet din comunitatea locală și refugiate din Ucraina, în efortul acestora de a-și gestiona propria condiţie medicală și a preveni complicaţiile.