Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Riscul cardiovascular al E-urilor emulsificatori din produsele ultraprocesate din comerţ: rezultatele studiului NutriNet-Santé

💫La congresul din acest an al Societăţii Europene de Cardiologie (ESC), desfășurat la Amsterdam, a fost tratat un subiect la intersecţia nutriţiei cu cardiologia: NutriNet-Santé, un studiu realizat în Franţa. Acesta a găsit o asociere între consumul de emulsificatori (emulgatori) şi riscul cardiovascular, trăgând astfel un semnal de alarmă cu privire la consumul de alimente ultraprocesate cu conţinut de E-uri din această familie de aditivi.
💫Odată cu progresele investigării microbiomului (florei intestinale), s-au documentat diverse verigi ale impactului negativ al unor componente alimentare – mai ales, a unora artificiale, adăugate în alimentele procesate, inclusiv, în raport cu bolile cardiometabolice.
💫Emulsificatorii sunt compuși care permit amestecul unor substanţe, care altfel nu se amestecă între ele, de exemplu, apa cu uleiul. În industria alimentară rolul lor nu e doar de a “împăca” grăsimile cu componentele solubile în apă, ci şi de “umplutură”, adică de textură de conservare și stabilizare. Lecitinele, mono- şi digliceridele acizilor graşi, polisorbaţii sunt exemple de emulsificatori mai frecvent folosiţi.
💫Studiul a fost unul prospectiv de cohortă, susţinut de statul francez, prin ministerul sănătăţii, INSERM şi alte instituţii. El a inclus 95.442 de persoane, majoritatea (79%) de sex feminin, cu o vârstă medie de 43,1 ani, persoane care nu avuseseră niciun fel de eveniment cardiovascular. Urmărind acest lot timp de 7,4 ani (în medie), s-au documentat evenimentele cardiovasculare şi cerebrovasculare – simplu spus, bolile sau incidentele din familia cardiopatiei ischemice şi a accidentului vascular ischemic şi s-a analizat legătura dintre alimentaţia participanţilor (estimată prin chestionare) şi evenimentele documentate in fişele electronice.
💫Câteva dintre rezultate au fost următoarele:
celulozele (E-460, E-466) și mono-, digliceridele acizilor graşi s-au asociat cu o creştere a bolilor cardiovasculare.
Dintre alimentele cu emulsificatori, cel mai mare risc l-au comportat celulozele modificate (33.5% din totalul emulsificatorilor), mono- şi digliceridele acizilor graşi (5%), lecitinele (2%), caragenanii (1,8%), deşi nu e un emulsficiator ca funcţie primară, bicarbonatul de natriu (26.9%).
💫Surse alimentare de emulsificatori au fost:
• Biscuiţii şi prăjiturelele – cu un aport mare de fosfaţi, celuloze, alginaţi;
• Patiseriile – cu un aport mare de lactilaţi şi esteri ai acizilor graşi;
• Sosurile grase (de ex. maionezele);
• Deserturile pe bază de lactate;
• Cerealele;
• Supele la plic;
• Versiuni procesate de cartofi.
💫Celulozele au fost consumate în special prin intermediul prăjiturelelor şi biscuiţilor, iar mono- şi digliceridele acizilor graşi, în special, prin intermediul sosurilor şi grăsimilor ambalate (de ex.maioneză).
💫Deci, există argumente pro recomandări de a mânca cât mai puţin procesat, mai ales “ultraprocesat” – termen care presupune adausuri industriale, multe sau în cantităţi mari.
💫Ce e surprinzător, e rolul aditivilor din familia celulozei, care e cunoscută ca fibră, dar care în mod industrial este utilizată sub forma unei pudre modificate, care nu mai păstrează caracteristicile de fibră. Ce se confirmă, e că există argumente pentru a pune în discuţie, inclusiv, rolul emulsificatorilor pe bază de mono- si digliceride ale acizilor graşi, o tendinţă care nu e nouă la adresa acestor aditivi.
💫Studiul a fost publicat în British Medical Journal sub titlul “Food additive emulsifiers and risk of cardiovascular disease in the NutriNet-Santé cohort: prospective cohort study” și poate fi accesat aici
💫 Știrea e actuală pentru că studiul e unul amplu, cu o metodologie complexă şi cu argumente din lumea reală, în plus, se referă la aditivi pe care, în mod normal îi considerăm destul de “benigni”, cu siguranţă fără a cunoaşte detalii, celulozele, cel puţin, le-am considera “bune”. Totuși, medicina microbiomului aduce foarte multe noutăţi ce leagă felul, cum ne alimentăm de diferite reacţii ale convieţuitoarelor noastre din intestine, inclusiv, cu impact negativ cardiovascular.
Imagine: Contribuţia emulsificatorilor /persoană la aportul total (%) printre participanţii studiului NutriNet-Santé.