La congresul din acest an al Societăţii Europene de Cardiologie (ESC), desfășurat la Amsterdam, a fost tratat un subiect la intersecţia nutriţiei cu cardiologia: NutriNet-Santé, un studiu realizat în Franţa. Acesta a găsit o asociere între consumul de emulsificatori (emulgatori) şi riscul cardiovascular, trăgând astfel un semnal de alarmă cu privire la consumul de alimente ultraprocesate cu conţinut de E-uri din această familie de aditivi.
Odată cu progresele investigării microbiomului (florei intestinale), s-au documentat diverse verigi ale impactului negativ al unor componente alimentare – mai ales, a unora artificiale, adăugate în alimentele procesate, inclusiv, în raport cu bolile cardiometabolice.
Emulsificatorii sunt compuși care permit amestecul unor substanţe, care altfel nu se amestecă între ele, de exemplu, apa cu uleiul. În industria alimentară rolul lor nu e doar de a “împăca” grăsimile cu componentele solubile în apă, ci şi de “umplutură”, adică de textură de conservare și stabilizare. Lecitinele, mono- şi digliceridele acizilor graşi, polisorbaţii sunt exemple de emulsificatori mai frecvent folosiţi.
Studiul a fost unul prospectiv de cohortă, susţinut de statul francez, prin ministerul sănătăţii, INSERM şi alte instituţii. El a inclus 95.442 de persoane, majoritatea (79%) de sex feminin, cu o vârstă medie de 43,1 ani, persoane care nu avuseseră niciun fel de eveniment cardiovascular. Urmărind acest lot timp de 7,4 ani (în medie), s-au documentat evenimentele cardiovasculare şi cerebrovasculare – simplu spus, bolile sau incidentele din familia cardiopatiei ischemice şi a accidentului vascular ischemic şi s-a analizat legătura dintre alimentaţia participanţilor (estimată prin chestionare) şi evenimentele documentate in fişele electronice.
Câteva dintre rezultate au fost următoarele:
celulozele (E-460, E-466) și mono-, digliceridele acizilor graşi s-au asociat cu o creştere a bolilor cardiovasculare.
Dintre alimentele cu emulsificatori, cel mai mare risc l-au comportat celulozele modificate (33.5% din totalul emulsificatorilor), mono- şi digliceridele acizilor graşi (5%), lecitinele (2%), caragenanii (1,8%), deşi nu e un emulsficiator ca funcţie primară, bicarbonatul de natriu (26.9%).
Surse alimentare de emulsificatori au fost:
• Biscuiţii şi prăjiturelele – cu un aport mare de fosfaţi, celuloze, alginaţi;
• Patiseriile – cu un aport mare de lactilaţi şi esteri ai acizilor graşi;
• Sosurile grase (de ex. maionezele);
• Deserturile pe bază de lactate;
• Cerealele;
• Supele la plic;
• Versiuni procesate de cartofi.
Celulozele au fost consumate în special prin intermediul prăjiturelelor şi biscuiţilor, iar mono- şi digliceridele acizilor graşi, în special, prin intermediul sosurilor şi grăsimilor ambalate (de ex.maioneză).
Deci, există argumente pro recomandări de a mânca cât mai puţin procesat, mai ales “ultraprocesat” – termen care presupune adausuri industriale, multe sau în cantităţi mari.
Ce e surprinzător, e rolul aditivilor din familia celulozei, care e cunoscută ca fibră, dar care în mod industrial este utilizată sub forma unei pudre modificate, care nu mai păstrează caracteristicile de fibră. Ce se confirmă, e că există argumente pentru a pune în discuţie, inclusiv, rolul emulsificatorilor pe bază de mono- si digliceride ale acizilor graşi, o tendinţă care nu e nouă la adresa acestor aditivi.
Studiul a fost publicat în British Medical Journal sub titlul “Food additive emulsifiers and risk of cardiovascular disease in the NutriNet-Santé cohort: prospective cohort study” și poate fi accesat aici
Știrea e actuală pentru că studiul e unul amplu, cu o metodologie complexă şi cu argumente din lumea reală, în plus, se referă la aditivi pe care, în mod normal îi considerăm destul de “benigni”, cu siguranţă fără a cunoaşte detalii, celulozele, cel puţin, le-am considera “bune”. Totuși, medicina microbiomului aduce foarte multe noutăţi ce leagă felul, cum ne alimentăm de diferite reacţii ale convieţuitoarelor noastre din intestine, inclusiv, cu impact negativ cardiovascular.
Sursa: Dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice, Cluj-Napoca, România
Imagine: Contribuţia emulsificatorilor /persoană la aportul total (%) printre participanţii studiului NutriNet-Santé.