Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Din 2021, copiii sunt asigurați cu pachetul integral de îngrijire a diabetului de tip 1, cu excepția glucagonului și dextrozei

Au fost publicate rezultatele licitației nr.20/00239  pentru procurarea consumabilelor pentru îngrijirea diabetului zaharat de tip 1 la copiii cu vârsta sub 18 ani..

Pharmony SRL a câștigat cel mai mare contract, de furnizare a testelor de glicemie și a senzorilor de monitorizare glicemică continuă. Astfel, cei 530 de copii aflați în evidența Institutului Mamei și Copilului (IMC) vor fi asigurați pe parcursul anului 2021 cu câte 1825 de teste de glicemie (36 de cutii a câte 50 de teste) de marca VivaChek Ino (inclusiv, glucometru, înțepător, lanțete). Valoarea contractului constituie 1,39 milioane de lei MDL (cu TVA inclus).

Chiar dacă în caietul de sarcini nu au fost solicitate (decât pompe Paradigm Veo 754 cuplate cu senzor Enlite), același distribuitor va furniza și 14.840 de senzori de model MD 3026, Medtrum S7, produși în China (cuplabil cu pompa A7+TouchCare). Acest model de senzor are o durată de funcționare de 14 zile, iar necesarul anual de consumabile este de 26 senzori și funcționează în cadrul unui sistem de monitorizare glicemică continuă. La fel, au fost procurate 530 de transmițătoare (model MD 1026, China) pentru 530 de copii cu diabet, inclusiv, 40 de senzori de rezervă.

Puține informații cu privire la acest model de senzor sunt accesibile, totuși, pe forumuri de pacienți e notat că Medtrum S7 e un model-concurent cu Libre1 cuplat cu transmițător; modelele sunt diferite pentru diferite țări unde aceștia sunt comercializați; are o marjă de eroare (MARD) de 9% însă producătorul nu indică faptul că are nevoie de calibrare de, cel puțin o dată în zi; are dimensiuni mai mari, este proeminent și ușor de smuls; pe intervale hiper- sau hipoglicemie poate da o diferență de 2-3 mmol/L, în comparație cu modelul de referință (în studii pe pacienți); aplicațiile EasySense și EasyFollow pot fi accesate în google play sau app store; transmițătorul are o durată de funcționare de trei luni; prețul de achiziție este comparabil mai mare (1213 lei MDL, ~60 EUR) pentru un senzor.
Valoarea achiziției constituie 18 milioane de lei MDL (cu TVA inclus). Deși sunt autorizati de AMDM și achiziționați prin programul național de diabet, monitorizarea cu senzori Medtrum S7 a copiilor din Moldova este suplimentată cu studii clinice adiționale asupra acurateței citirilor.

Oxivit-Med SRL va furniza în acest an încă zece pompe, model Paradigm Veo 754, câte 4680 de rezervoare și seturi de infuzie Quick Set, zece transmițătoare și 2340 de senzori de model Enlite, inclusiv, consumabile pentru cei 29 de copii care le poarta deja. Valoarea contractului depășește 3,8 milioane de lei MDL.

În premieră, începând cu anul 2021,copiii cu diabet de tip 1 sunt asigurați cu ace de insulină din achiziții centralizate. Labromed SRL va livra 440.000 de ace de insulină cu lungimea 4 mm (câte 8 cutii a câte 100 de ace anual) de model Medoject, T. injecta, Slovacia. Valoarea contractului constituie 380,1 mii de lei MDL. Până în anul 2019, acele de insulină erau asigurate, la discreția ambulatoarelor, în limita mijloacelor financiare disponibile (pct.37, Regulament privind accesul la analogi de insulină, aprobat prin ordinul MS nr.610 din 25.07.2016, abrogat prin ordinul MSMPS nr.239/2019, abrogat prin ordinul MSMPS nr.1189/2019).

Statul asigură cei 530 de copii cu diabet de tip 1 cu câte 5 (cinci) teste de glicemie în zi și cu senzori glicemici, care au nevoie de, cel puțin, o calibrare în zi. Prin urmare, bugetul economisit pentru testele de gicemie ar putea fi redirecționat către pacienți adolescenți cu vârsta cuprinsă între 18-26 de ani, cel puțin (studenți fără venituri), precum în România, de exemplu. Pacienții cu diabet tip 1 din Moldova, cu vârsta 18+ ani au fost asigurați cu teste de glicemie de la stat o singură data în cei patru ani de program național de diabet (2017-2021) și anume în 2019, cu câte trei teste de glicemie în zi, femeilor gravide cu diabet preexistent fiindu-le încălcat dreptul la asigurarea cu câte 5 (cinci) teste de glicemie în zi.

Astfel, începând cu anul 2021, copiii sunt asigurați cu pachetul integral de îngrijire de rutină a diabetului de tip 1. Excepție este glucagonul, acesta nu este înregistrat în Moldova, iar în octombrie 2020, IMC a primit o donație de 90 de seturi de glucagon injectabil (GlucaGen HypoKit) din partea NovoNordisk global, prin intermediul OMS Europa. Nici dextroza (glucoza), destinată corecției stărilor de hipoglicemie ușoare și moderate, nu este asigurată.

Includerea în compensate a analogilor de insulină, a testelor de glicemie și a consumabilelor pentru pompe, senzori glicemici este soluția sustenabilă de îngrijire a diabetului de tip 1. La sfârșitul anului 2020, în Moldova erau înregistrate 4.036 de persoane cu diabet zaharat de tip 1 (date oferite de comisia de endocrinologie), 493 de copii cu diabet de tip 1 (date oferite de IMC, în aprilie 2020) și 13.799 de persoane cu diabet de tip 2 care necesită terapie cu insulină (conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), din numărul total de 120.493 de persoane cu diabet.

Sursa imagine: medicalexpo.