Talonetele personalizate: intervenţie pe presiunea tălpii “piciorului diabetic”
Aproape jumătate dintre persoanele cu diabet comportă riscul de a dezvolta sindromul “piciorului diabetic”, o complicaţie specifică pe nervii și vasele de sânge ale membrelor inferioare, cu afectarea oaselor și articulaţiilor acestora.
Podologia/podiatria înseamnă ramura ce are ca scop îngrijirea medicală specializată a piciorului.
Domeniul “piciorului diabetic” e multidisciplinar și are un subdomeniu “fizic” al ulcerațiilor de presiune, vindecarea cărora depinde de faptul de a nu călca pe ele.
Particularitatea osteoartropatiei Charcot, de exemplu, înseamnă căderea boltei piciorului aşa, încât zona de presiune se află la mijlocul tălpii.
Pentru îngrijirea pe termen lung este necesară descărcarea de presiune (off-loading), care
poate fi realizată prin fabricarea de talonete personalizate. Logica intervenţiei pe presiune, care e una preventivă şi curativă simultan (off-loading-ul este linie majoră de tratament a ulcerațiilor diabetice, care sunt, în majoritatea cazurilor, ulcerații pe zone de presiune) este că se face întâi harta de presiune, în acord cu care ulterior se fabrică tălpicile, ce au ca rol redistribuirea presiunii astfel, încât să se menajeze zona predispusă la presiuni crescute (ulceraţii).
În România, la București, Cluj există cabinete de podologie, la Brașov sunt fabricate talonete, iar Spitalul Militar are o echipă multidisciplinară dedicată îngrijirii “piciorului diabetic”, inclusiv, oferă formări pentru medici din specialitatea Diabetologie.
În Republica Moldova nu există o asemenea supra-specializare medicală, iar competenţele multidisciplinare de prevenţie și îngrijire a “piciorului diabetic” aparţin medicului angiolog (chirurg vascular), ortoped, endocrinolog.
În unele clinici private din Chișinău există cabinete de pedichiură medicală.
IP Centrul Republican Experimental Protezare Ortopedie și Reabilitare (CREPOR) ar putea fabrica talonete personalizate (branţuri ortopedice personalizate), la recomandarea medicului ortoped din ambulator sau CREPOR.
Sursa textului și imagine: Dr. Adrian Copcea. Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice