Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Noul caiet de autocontrol care conține un tabel cu nutrienți este destinat celor care nu folosesc calculatoare online

În cazul în care nu folosiți vreo aplicație-calculator de glucide/proteine/lipide, atunci în noua versiune a caietului de autocontrol puteți găsi tabelul cu conținutul de nutrienți la 100g aliment. Completat cu date despre glicemie, doza de insulină și cantitatea de glucide consumată pe mese și gustări, acesta e un instrument de evaluare a controlului glicemic și parte a setului de materiale educaționale, alături de ghidul care urmează să apară. Ele vor fi distribuite pacienților instruiți în cadrul cursului de educație în diabetul de tip 1, conform modelului DAFNE.

Pentru accesibilitate, caietul apare în limbile română și rusă, iar alimentele sunt clasificate conform încărcăturii glicemice și sunt integrate într-un tabel cu conținutul de glucide, proteine, lipide la 100g aliment. În premieră, acesta conține cantități de alimente echivalente cu 10g glucide (1 unitate de pâine).

8263 de lei din fondurile DIA accumulate prin mecanismul 2% si alte 1737 de lei din contul grantului oferut de Fundația Est-Europeană (FEE) din resursele acordate de Suedia au fost investite pentru elaborarea și imprimarea a 600 de exemplare de caiet, precum și a 50 de exemplare de mape destinate activităților de instruire/educație. Tabelul cu nutrienți, la fel, poate fi accesat în secțiunea Fișiere din cadrul grupului Noi și Diabetul (tip 1) din R. Moldova și pe pagina web a organizației.

Cele mai frecvent folosite calculatoare online de către persoanele cu diabet sunt: calorii.oneden, Diabetes:M, calculator-nutritional, diacalc, health-diet, yazio.