Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Ministerul Finanţelor: Până la sfârșitul anului 2026 nu poate fi exclusă TVA de 20% la importul de sisteme CGM pentru achiziţiile care întrec suma neimpozabilă de 150 de Euro

Într-o sesizare adresată Ministerului Finanţelor și Serviciului Vamal, Asociaţia Tinerilor cu Diabet DIA a solicitat măsuri de facilitare a accesului la tehnologii de gestionare a diabetului de tip 1 (sisteme de monitorizare continuă a glucozei, pompe de insulină fără tubulatură) prin scutirea de plăţi pentru drepturile de import ale acestora.

” (…) Cazurile de achiziție din afara țării a tehnologiilor aferente, valoarea cărora depășește 150 de Euro, sunt taxate cu 20% TVA, potrivit prevederilor articolului 96 lit.a) din Codul fiscal”, afirmă Ministerul Finanţelor în scrisoarea de răspuns.

Astfel, în procesul de revizuire a regimului de taxe pe valoare adăugată (TVA), vor fi considerate sugestiile de reducere a acesteia în contextul armonizării cadrului fiscal naţional la cel European până la finele anului 2026 (…) anume, prin evaluarea impactului bugetar şi ajustarea titlului al 3-lea din Codul Fiscal.

Cota taxei vamale pentru sistemele de monitorizare continuă a glucozei și pompele de insulină este zero, fiindu-le atribuite codul tarifar: ,,9018 19 900 – altele” și ,,9021 90 900 – altele”, potrivit Nomenclaturii combinate a mărfurilor, aprobată prin Legea nr.172/2014.

În contextul trimiterilor poștale internaţionale, loturile de marfă care conțin bunuri ale căror valoare intrinsecă nu depășește 150 de Euro/lot marfă și sunt expediate dintr-o țară străină, de la o persoană juridică către o persoană fizică care nu desfășoară activitate de
întreprinzător în Republica Moldova, se scutesc de drepturi de import, cu excepția bunurilor prevăzute în articolul 220, potrivit articolului 219 alin.(2) din Codul Fiscal. Valoare intrinsecă reprezintă valoarea efectivă a mărfii incluse sau excluse de pe teritoriul ţării, fără costuri de transport, asigurare, încărcare, descărcare și transbordare.
Prin urmare, cazurile de import care depășesc valoarea menţionată sunt taxate cu 20%, conform prevederilor articolului 96 lit.a) din Codul Fiscal.

Asociaţia DIA a solicitat Ministerului Finanṭelor și Serviciului Vamal scutirea de TVA şi taxe vamale la importul de senzori de glicemie şi consumabile pentru pompă fără tubulatură, procurate din resursele proprii ale pacientului, destinate uzului personal – în cazul categoriilor de pacienṭi cu diabet de tip 1 neeligilili pentru senzori de glicemie rambursaţi de asigurarea de sănătate.

Pe de altă parte, a fost semnat ordinul comun al Ministerului Sănătăṭii/CNAM cu privire la prioritizarea includerii în lista de compensate a senzorilor de glicemie şi a început etapa de depunere a dosarelor de către furnizorii pe piaţă. Urmează etapa de negociere a preţului rambursat astfel, încât în a doua jumătate a anului 2025 să fie posibilă prescrierea reţetei.

Potrivit rezultatelor studiului sociologic „Experienţa naţională cu diabet (tip 1)”, realizat de Asociaţia DIA în perioada 9-29 august 2024, aproape 60 la sută dintre persoanele cu diabet tip 1 cheltuiesc până la 70 la sută din venit pentru senzori de glicemie achiziţionaţi din afara ţării.