De data asta, seniorii dornici să asculte lecţia de diabet au venit la Centrul de Sănătate din
Strășeni tocmai de la Micleușeni, Căpriana, Cojușna, dar și din centrul raional.
De dimineață, am discutat cu grupul de diabet tip 2 tratat cu insulină.
– Mie, rudele, îmi trimit insulina din Italia… – Eu fac bicicletă și nu am nevoie de rapidă, doar de bazală… – Am încercat insulina ceea, dar acum îs pe două mai potrivite… – Da’ mie doctorul din Italia mi-a scos insulina din tratament și mi-a prescris un medicament, tot în injecţii, doar că la noi lipsește în farmacii ..
Interesaţi mai mult de minuni de vindecare sau “medicamente care curăță organismul”, niciunul dintre participanţi nu a putut răspunde la întrebarea: – Câte glucide consumaţi pe mese?
Chestionaţi printr-un test de bun venit, ei au mărturisit că se tem de hipoglicemie, come, cât despre visuri, toţi aspiră să fie sănătoși, doar nea Ion a răspuns: – Vreau să învăţ să-mi menţin în tintă valorile glicemiei.
Prunari din fire, participanţii încercau să-și justifice consumul prunelor uscate în favoarea intestinului constipat, până nu au aflat tot adevărul despre glucide și cum acestea influențează glicemia.
Exemplul parei, pâinii și plăcintei cu brânză i-a lăsat frustraţi de rigoarea alimentaţiei dietetice – pe de o parte – “nr.9”, pe de altă parte – hipocalorică.
Atelierul de după amiază a fost dedicat strășenenilor cu diabet tip 2 tratat cu antidiabetice orale.
Marea decepţie a fost pentru Ludmila, care înregistrează episoade de hipoglicemie, fiind tratată cu gliclazide, un sulfonilureic de generaţia a II-a, prin urmare, nu bănuia că asigurarea de sănătate nu acoperă decât o testare a glicemiei la 2-3 zile.
La atelierul din 18 octombrie au participat 20 de persoane cu diabet, inclusiv, și asistenta responsabilă pentru promovarea stilului sănătos de viaţă. În cadrul acestuia am discutat despre ce este diabetul de tip 2, cum se clasifucă, tratează și pot fi prevenite complicaţiile.
Educaţie comunitară în diabet este o iniţiativa a Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, realizată cu sprijinul fundaţiei HEKS Moldova și Cristian AID, de această dată, în parteneriat cu Centrul Consultativ de Sănătate Strășeni, care urmărește obiectivul de coeziune socială, abilitare cu cunoștinţe, competenţe și încredere în sine a persoanelor cu diabet din comunitatea locală și refugiate din Ucraina, în efortul acestora de a-și gestiona propria condiţie medicală.