Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

DIA solicită autorităţilor scutire de taxele de import aplicate dispozitivelor medicale destinate uzului personal al pacienţilor cu diabet de tip 1, procurate din afara ţării din resursele proprii ale acestora

În sesizarea din 11 decembrie curent, adresată Ministerului Finanţelor și Serviciului Vamal, precum și autorităţilor din Sănătate, Asociaţia Tinerilor cu Diabet DIA solicită aprobarea măsurilor de facilitare a accesului la dispozitive medicale esențiale de monitorizare continuă a glucozei (senzori de glicemie) și administrare a insulinei (pod-uri), prin exonerare de la plata drepturilor de import aplicată acestora, destinate uzului personal al pacienţilor cu considerarea necesarului pentru trei luni per livrare.

Necesarul pentru trei luni este similar celui din prescripţia pentru insulină și alte medicamente și dispozitive medicale esenţiale și ar scuti pacienţii de cheltuielile lunare de livrare.

 

Potrivit prevederilor Nomenclaturii combinate a mărfurilor, aprobate prin legea 172 din 2014, plata pentru drepturile de import aplicată acestor tehnologii este alcătuită din taxa pe valoare adăugată (TVA) în valoare de 20% și din taxe vamale de cel puțin 10% din valoarea totală a bunurilor.

Astfel, valoarea totală a necesarului pentru trei luni pentru cele mai frecvent folosite modele de senzori de glicemie constituie, în medie, de la 280 la 540 EUR, iar pentru sistemele de pompe fără fir (pod-uri) – de la 795 la 909 EUR.

 

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal (articolul 219), intrate în vigoare la 1 ianuarie 2024, suma neimpozabilă pentru trimiterile poștale internaționale constituie 150 EUR, în timp ce, suma neimpozabilă pentru bunurile transportate pe cale terestră, cu prezenţă fizică, constituie 300 EUR, iar pe cale aeriană – 430 EUR (articolul 224).

 

Solicitarea este motivată de dificultatea accesării acestor tehnologii prin achiziţii din resursele proprii ale pacienților, din afara ţării, la fel, de constatarea fenomenului de vânzare neautorizată a acestora pe piaţa internă, considerând și faptul, că statul este obligat să transpună în legislaţia naţională, în anul care vine, prevederile Directivei Consiliului European 2006/112 cu privire la sistemul comun al taxei pe valoare adăugată.

 

Despre asigurarea pe cont propriu cu astfel de dispozitive medicale mărturisesc și rezultatele studiului sociologic„ „Experienţa naţională cu diabet”, realizat de Asociaţia DIA, potrivit căruia, mai mult de jumătate dintre respondenţi (57,8%) accesează astfel dispozitivele medicale necesare.

 

Potrivit T1D Index, în Republica Moldova se estimează a fi 6,2 mii de persoane cu diabet zaharat de tip 1, pentru jumătate dintre care acesta a debutat în perioada copilăriei, adolescenţei sau a tinereţii timpurii, la vârsta de până la 26 de ani. Asigurarea de sănătate acoperă costul integral al insulinei, al necesarului minim de teste pentru automonitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrului și al acelor pentru stiloul injector în proporție de la 85-100%, în funcție de model. Sistemele de monitorizare continuă a glicemiei sunt tehnologii recomandate de ghidurile de referință în scopul atingerii țintelor terapeutice de către persoanele dependente de insulină ale căror variabilitate glicemică mare le impactează calitatea și speranța de viață. Acestea din urmă nu sunt acoperite de asigurarea de sănătate.

 

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA este o organizație a societății civile din Republica Moldova, care pledează pentru creșterea calității și speranței de viață a persoanelor cu diabet de tip 1, dependent de insulină, prin consiliere și educatie medicală structurată, pledoarie și politici publice și sprijin oferit cazurilor sociale cu diabet zaharat de tip 1.