Prin emiterea ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 222 din 1 martie 2024 au fost operate modificări ale prevederilor ordinului nr.143 din 25 februarie 2024, care permit persoanelor refugiate cu statut de protecţie temporară să aibă acces la reţetă compensată pentru medicamente ṣi dispozitive esenţiale în diabet.
Noile prevederi au început să fie aplicate de la 1 aprilie, odată cu punerea în practică a reţetei electronice, în cazul pacienţilor moldoveni.
Astfel, după consultarea medicului specialist ṣi o minimă evaluare de laborator, medicul de familie va prescrie necesarul, pentru o perioadă de 3 luni, de medicamente ṣi dispozitive medicale pe formular de reţetă compensată pe suport de hârtie, potrivit normelor naţionale de prescriere:
– insuline – acoperite integral (gratuite pentru pacient);
– antidiabetice orale (biguanide, sulfonilureice) – acoperite integral (gratuite pentru pacient);
– antidiabetice orale (gliptine, gliflozine) – preţ compensat în proporţie de 50%.
Notă: Glutidele lipsesc pe piaţa locală.
– teste de glicemie ṣi lanţete: Trei modele – acoperite integral, alte 5 modele – parṭial, cu coplată;
– ace pentru stiloul injector sau seringi de insulină – un model este acoperit integral, alte două modele – parţial, cu coplată.
Asociaţia DIA a înaintat demersuri de pledoarie pentru facilitarea accesului pacienţilor refugiaţi din Ucraina la medicamente ṣi dispozitive compensate, prin aplicarea modelului de rambursare a costului pachetului minim de gestionare a diabetului (insuline, antidiabetice orale, teste de glicemie, ace pentru stiloul injector, etc) de către asigurarea publică de sănătate, cu fonduri provenite de la agenţiile ONU (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie).
Astfel, în perioada 1 martie 2024 – 28 februarie 2025, OIM va transfera către CNAM o sumă în valoare de 600.000 de dolari, în scopul valorificării reţetelor pentru medicamente și dispozitive medicale esenţiale. Acordul de colaborare CNAM – OIM 2024-2025 poate fi accesat aici
Emisiunea în limba ucraineană ЩоТижневик de la postul public TV Moldova 1 a găzduit un interviu cu Veronica Volcov, preşedinte DIA, despre cum Asociaţia a răspuns, timp de doi ani, celor 623 de solicitări de asistenţă a persoanelor cu diabet strămutate din Ucraina și despre modelul de sustenabilitate care îi va sprijini în continuare.
Pentru a urmări interviul, accesaţi emisiunea din 20 aprilie 2024