Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Cu senzor glicemic – în siguranță

„Cu senzor glicemic – în siguranță” este un proiect de colectare de fonduri, achiziție și donație de senzori de monitorizare glicemică pentru 20 de copii mici cu diabet zaharat de tip 1 din Moldova.

Acesta este inițiat și realizat de voluntari ai Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, dintr-un grant în valoare de 124.608 MDL oferit de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM) și co-finanțat  de fonduri colectate de Asociația „Help” prin diaspora Republicii Moldova în Franța, în valoare de 865 EUR.

Formularul de aplicare poate fi găsit aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfcc76mEoql584c3LVtEmi77lIrB1nGjBT_qXuDp7OO6eCaRQ/viewform

Termenul-limită pentru aplicarea formularului: marți, 25 august 2020, ora 14:00.

Criterii de selectare a beneficiarilor

  1. Copii cu diabet zaharat de tip 1, cu vârsta sub 10 ani, care locuiesc, mai ales, în sate din Republica Moldova.
  2. Asociere cu alte afecțiuni, inclusiv, autoimune.
  3. Copii care nu au purtat senzor glicemic și nu beneficiază de aceștia din partea statului.
  4. Cazuri sociale.

Fiecare beneficiar selectat va primi câte un set din șase senzori (consumabile) valabile pentru o perioadă de trei luni și un cititor de glicemie, valabil pe o perioadă nedeterminată.

După etapa de selectare, aparținătorii vor fi instruiți în cadrul unui atelier online despre cum să folosească dispozitivele medicale și datele oferite de acestea, în scopul creșterii calității vieții copilului.

Actualmente, statul nu asigură aceste dispozitive medicale, precum în alte țări, deși au devenit un standard de aur în îngrijirea diabetului de tip 1, mai ales, la copii. Astfel, parintii de copii din Moldova sunt nevoiți să cumpere astfel de sisteme din afară, pe cont propriu, cheltuielile medii lunare ajungand până la 70% din venitul mediu pe economie. Excepție sunt 33 de copii care sunt asigurați în premieră în acest an cu pompă cuplată cu senzor, prin programul național de diabet.

Avantajele senzorilor glicemici

Cresc calitatea vieții copilului cu diabet de tip 1 și anume:

– Permit eliminarea multiplelor înțepături zilnice în degețelele copilului.

– Oferă siguranța detectării în timp util a hipoglicemiei (scăderea valorilor glucozei în sânge cu risc pentru viață), mai ales, a celor mute (fără simptome) și tratarea acestora.

– Permit aparținătorilor să urmărească glicemia în timp real, la distanță (ei – la serviciu și copilul – la grădiniță sau la școală) și să sune, dacă este cazul persoanei din anturajul copilului ca să acționeze.

– Copilul poate merge liniștit la grădiniță sau la școală, iar noaptea poate dormi liniștit pentru că senzorul îi dă alerte în caz de scădere sau creștere a glicemiei.

– Starea copilului mic, al cărui echilibru glicemic este mai greu de obținut și asocierea cu boala celiacă sau tiroidită autoimună, se ameliorează odată cu purtarea senzorului de glucoză.

– Sunt prevenite scăderile bruște de glicemie, extrem de periculoase la copii.

– Timpul de aflare în intervalul de timp cu glicemii în țintă (Time-in-Range) crește, iar valoarea hemoglobinei glicate (A1c) care ne arată tabloul echilibrului, scade.

Fondurile grantului au fost colectate în cadrul Târgului de Caritate de Crăciun, organizat de Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM), prin contribuția ambasadelor acreditate în Republica Moldova și a vizitatorilor, iar la 12 mai a fost semnat contractul de grant. Proiectul DIA a fost unul dintre 112 aplicante și opt selectate.

Pentru a valorifica la maximum suma grantului oferit de IWCM prin acoperirea costurilor consumabilelor pentru o perioadă de 3 luni, am solicitat sprijinul Asociației „Help” care, prin diaspora din Franța, a acceptat să sprijine campania de colectare de fonduri pentru a acoperi cheltuielile aferente importului (taxe vamale, TVA, transport) întrucât, potrivit legislației naționale, nu e posibilă scutirea de taxe pentru ca proveniența resurselor e din surse locale și nu din afară.

La moment, in Moldova sunt înregistrați peste 500 de copii și 6 mii de adulți cu diabet zaharat de tip 1, insulino-dependent.

Linkuri

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA:

https://www.facebook.com/AsociatiaTinerilorcuDiabetDIA/

Clubul Internațional al Femeilor din Moldova (IWCM):

https://www.facebook.com/iwcmoldova/

Asociația „Help”:

https://www.facebook.com/aohelp

Campania de colectare de fonduri: https://www.gofundme.com/f/ao-help039039?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=p_cp%20share-sheet&fbclid=IwAR2U3sjoyGZV6bAqxTtNxetMQOX0V9swOC_TxoNu-Wt7L7xQaoIhWSUopz0