Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Consultări publice asupra modificărilor tarifelor la serviciile medicale

🩸Până la 15 decembrie au loc consultări publice asupra modificărilor tarifelor la serviciile medicale07
De la 1 ianuarie 2024 consultaţia unui medic specialist/de familie ar putea costa 200 de lei, tarif achitat de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (în cazul persoanelor asigurate, în baza biletului de trimitere, dacă entitatea medicală are un contract cu CNAM) sau din contul pacientului (în lipsa asigurării medicale sau a biletului de trimitere); testul hemoglobinei glicate (A1c) – 65 – 210 de lei; laser fotocoagularea focală, respectiv, panretiniană – 720 – 829 de lei; tomografia în coerenţă optică a maculei sau a discului nervului optic la ambii ochi – 555 de lei, etc.
Alte peste 4,1 mii de servicii medicale, inclusiv, noi, incluse în Catalogul de tarife unificate au fost ajustate prin creṣtere, în premieră, din anul 2011.
Ministerul Sănătății al Republicii Moldova a propus un proiect de hotărâre, justificând scumpirea serviciilor medicale prin creșterea prețurilor la consumabile și alte cheltuieli suportate de unitățile medicale.
Potrivit notei explicative a proiectului, o parte semnificativă a tarifelor pentru serviciile medicale nu a fost revizuită începând din 2011, când a fost întocmit Catalogul tarifelor unificate. În această perioadă, prețurile la bunuri și servicii au crescut semnificativ, iar salariile angajaților din sectorul medical au avut o creștere semnificativă. Totodată, costurile pentru consumabile, reactivi de laborator și întreținere au înregistrat creșteri semnificative.
Proiectul vizează includerea tarifelor pentru servicii medicale noi și metode noi de diagnostic și tratament, precum și actualizarea tarifelor pentru serviciile medicale, subliniindu-se faptul, că această măsură este necesară pentru a ține pasul cu noile tehnologii și pentru a acoperi costurile sporite ale instituțiilor medicale.
Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern și va include o actualizare a Catalogului tarifelor unificate care include o listă detaliată pentru peste 4,1 mii de categorii de servicii medicale.
Până la 15 decembrie, proiectul hotărârii se află la etapa de consultări publice asupra modificării anexei nr.3 la Hotărârea Guvernului nr.1020/2011 cu privire la tarifele pentru serviciile medicale.