Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Compensarea senzorilor glicemici este mai cost-eficientă, decât menţinerea în şomaj a persoanelor cu diabet de tip 1

Statul francez susține că este mai ieftin să asigure compensarea senzorilor glicemici pentru persoanele angajate, decât să le mențină în șomaj.

Stabilit în Franța, la aproape două decenii de la debutul diabetului de tip 1, Nicolae Apostu susține că măsura adoptată de statul francez, de a compensa senzorii glicemici pentru persoanele angajate, este mai ieftină și mai eficientă.  Astfel, persoanele cu diabet de tip 1 participă activ la piața muncii, în loc să stea pe „banca de rezervă”.

Reportajul Jurnal TV din 23 ianuarie 2025 reflectă dificultățile cu care se confruntă persoanele cu diabet de tip 1 din Republica Moldova în accesarea senzorilor glicemici, destul de costisitori, din afara ţării.

Acesta poate fi urmărit partea 1  și partea 2

Potrivit rezultatelor studiului sociologic „Experienţa naţională cu diabet (tip 1)” , realizat de Asociația Tinerilor cu Diabet DIA în perioada 9-29 august 2024, aproape 60% dintre persoanele cu diabet de tip 1 cheltuiesc mai mult de jumătate din venituri pentru achiziționarea senzorilor de glicemie din afara țării, iar achiziţia care depășește suma neimpozabilă (150 de euro) este taxată cu 20 la sută (TVA).