În cadrul unui sondaj realizat în grupul de suport „Noi şi Diabetul tip 1 din R.Moldova”, dintre 125 de respondenţi 37% (47) au declarat că îşi ridică insulina, testele, acele în baza reṭetei compensate de la aceeaşi farmacie comunitară. Alţi 63% (78) de respondenţi au afirmat că sunt nevoiţi să intre în câteva farmacii pentru a-şi valorifica integral reţeta.
O farmacie comunitară, aflată în relaţie contractuală cu CNAM, la alegerea titularului reţetei, este obligată să acopere prescripţia pentru medicamente şi dispozitive medicale până la 3 zile (72 de ore) de la prezentarea acesteia. Dacă cele prescrise lipsesc sau sunt insuficiente în stocul farmaciei, aceasta din urmă le va solicita de la depozitele farmaceutice, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.106/2022.
În cazul valorificării sistemice a reţetei compensate la aceeaşi farmacie, aceasta din urmă îşi va putea ajusta stocurile de insuline şi consumabile în mod predictibil, în baza prescripţiei medicale odată la 3 luni.
În acelaşi timp, pacientul poate anunţa telefonic farmcistul-diriginte despre necesarul prescris, încât la o singură vizită să îşi poată ridica insulina, testele de glicemie şi acele sau seringile de insulină.
eReţeta pentru insuline şi consumabile de îngrijire a diabetului de tip 1 (T1D) poate fi prescrisă în mod uzual de către medicul de familie şi/sau de către medicul endocrinolog, dacă pacientul solicită şi consult medical de specialitate (ajustarea schemei de insulinoterapie, etc).