Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Beneficiile asigurării de sănătate pentru persoanele cu diabet

❗️Persoanele cu diabet, deţinătoare ale asigurării obligatorii de sănătate, pot beneficia de servicii medicale gratuite (acoperite de asigurare):
* asistență medicală urgentă (ambulanță, internări urgente);
* asistenţă medicală primară (medic de familie, medic specialist);
* medicamente și consumabile compensate (insulină, antidiabetice orale, teste de glicemie, seringi/ace de insulină etc);
* prevenţie, monitorizare și screening a complicaţiilor diabetice și altor condiţii medicale asociate (biochimie sânge, sumarul sângelui și urinei, măsurarea tensiunii arteriale și oculare, radiografia cutiei toracice, vaccinuri, ultrasonografie, etc;
* investigaţii și intervenţii de înaltă performanţă (fotocoagulare laser, injecţii intravitreene cu agenţi anti-VEGF, tomografie în coerenţă optică, rezonanţă magnetică, monitorizare Holter, etc);
* administrare cure de tratament periodic (injecții intramusculare, injecţii și perfuzii intravenoase) realizate în sala de tratamente (“staționar de zi” sau cabinet de proceduri) din ambulatoriu și la domiciliu;
* servicii de hemodializă;
* asistență stomatologică de urgență pentru femeile gravide;
* îngrijiri medicale la domiciliu pentru persoane care nu se pot deplasa;
* intervenţii chirurgicale urgente şi planificate (cataractă, vitrectomie, cardiace, implant proteze, etc);
* colposcopie, inclusiv cu prelevarea biopsiei;
* internare planificată în spital (tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație);
* transfuzie a sângelui și plasmei;
* internare pentru gravide (naștere), cu posibilitatea de a alege instituția medicală (indiferent de locul de trai) și medicul obstetrician-ginecolog, având consimțământul prealabil al acestuia;
* servicii de transplant.
❗️Persoanele care nu sunt angajate și nici asigurate de Guvern (copii, persoane cu dizabilităţi, femeile însărcinate, etc) sunt obligate să achite prima de asigurare în mod individual, în primele trei luni ale anului, beneficiind de reduceri.
Angajații vor contribui, în continuare cu 9% din salariu. Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) din data achitării primei de asigurare în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie, și este valabil până pe 31 ianuarie 2025.
❗️În cazul persoanelor cu diabet neangajate și neîncadrate în grad de dizabilitate sau în categoria de pensionar de vârstă, acestea sunt obligate să se asigure, prin achitarea primei în sumă fixă de 2028 de lei, până la 31 martie 2024. De la 1 aprilie 2024, acestea vor achita prima în sumă fixă integrală – 12.636 de lei, la care se vor adăuga penalităţi pentru fiecare zi care a depăşit acest termen.
În mod similar, proprietarii de terenuri vor achita prima de asigurare în sumă de 1014 lei, iar liber- profesioniștii (notarii, avocaţii, mediatorii, traducătorii) vor achita 4056 de lei.
Aceste prevederi reprezintă derogări (excepţii) de la Legea nr.420 din 22 decembrie 2023, prin aplicarea celor din anexa nr.2 la Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare ale primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
❗️O persoană asigurată trebuie să aibă un medic de familie pentru a beneficia în timp util de consultații, servicii de diagnostic, medicamente şi dispozitive compensate.
❗️În cazul în care vi se cer bani pentru oricare din serviciile enumerate mai sus, deși sunteți o persoană asigurată, puteți apela numărul de telefon al liniei fierbinte a CNAM: 0 800 99999. Apelul este gratuit, de pe telefonul mobil sau fix. Serviciul telefonic activează de luni până vineri, între orele 8:00 și 17:00, fără pauză de masă.
De asemenea, puteți scrie o petiție la adresa electronică: petitii@cnam.gov.md sau s-o trimiteți prin poștă la adresa: municipiul Chișinău, str. Vlaicu Pârcălab, 46, MD-2012.
❗️Persoanele neasigurate pot beneficia doar de:
* asistență medicală urgentă prespitalicească (ambulanţă);
* consultații și diagnostic incomplet la medicul de familie;
* persoanele cu condiţii medicale transmisibile (tuberculoză, HIV/SIDA, sifilis) și netransmisibile (oncologice, dependente de substanṭe interzise (alcool, droguri), cu impact major asupra sănătății publice nu vor achita internarea, indiferent de instituția medicală.
❗️În 2024, polița medicală costă 12.636 de lei pentru persoanele care se asigură în mod individual.
Sursa imaginii: cover360