Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Atelierul de educaţie comunitară structurată în diabetul de tip 1 a continuat pe 29 octombrie

Ne-am dat întâlnire la cel de-al doilea atelier dedicat nuanţelor de nutriţie, diete, porţii cu echivalente glucidice și tacticii de gestionare a diabetului de tip 1 în situaţii speciale.
Cursul a început cu rezolvarea testului de evaluare a cunoștinţelor dobândite la primul modul, dedicat fundamentelor diabetului de tip 1 și ale complicaţiilor pe termen scurt ale acestuia.
Ne-am “scufundat” apoi în lumea nutriţiei discutând despre:
– Ce este nutriţia. Macro- și micronutrienţii. Surse.
– Glucidele. Tipuri. Surse. Calculul prin cântărire și estimare. Echivalente glucidice.
Lectura atichetei alimentare.
– Necesarul caloric zilnic, distribuţia glucidelor pe mese.
– Alimentaţia echilibrată vs “diete” în diabetul de tip 1 (“nr.9”, mediteraneană, low-carb, vegetariană, etc): avantaje, dezavantaje.
A urmat subiectul dedicat tacticii în situaţii speciale:
– Managementul diabetului de tip 1 și
criteriile de evaluare a calităţii (hemoglobina și albumina glicată, coeficientul de variabilitate, deviaţia-standard, timpul cu valori glicemice în ţintă).
– Cum se aplică variabilele din ecuaţia diabetului de tip 1: doza totală zilnică de insulină (DTZI) și rația bazal-bolus, raportul insulină-glucide (ICR), factorul de sensibilitate și corecţie (ISF, CF), insulina activă circulantă, trandul glicemic.
– Tactica în situaţii speciale (infecţii respiratorii și digestive, activitate fizică, intervenţii chirurgicale, ciclu menstrual, sarcină, omiterea sau confuzia dozei de insulină etc).
Întreaga zi de duminică a fost a noastră: de dimineaţă am discutat în română, după amiază – în rusă…
Educaţie comunitară în diabet este o iniţiativa a Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, realizată cu sprijinul fundaţiei HEKS Moldova din resursele Cristian AID, de această dată, în colaborare cu Biblioteca „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, filială a Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu, care urmărește obiectivul de coeziune socială, abilitare cu cunoștinţe, competenţe și încredere în sine a persoanelor cu diabet din comunitatea locală și refugiate din Ucraina, în efortul acestora de a-și gestiona propria condiţie medicală.