Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Așa s-a încheiat aventura „3 capitale – uniţi prin diabet: Sofia, București, Chișinău”

Voinţa de a-și depăși limitele, chiar dacă au diabet de tip 1, i-a motivat să străbată pe bicicletă trei capitale, cu finișul traseului, în premieră, la Chișinău.
Pe 5 octombrie, Gabriela și Cristian Airinei au pornit din Sofia, Bulgaria, traversând România prin București, iar pe 10 octombrie au ajuns la Chișinău.
În 2017, Gabriela a devenit prima femeie cu diabet de tip 1 care a făcut Turul României pe bicicletă, timp de 30 de zile, care, împreună cu soţul ei, Cristian, au străbătut 21 de judeţe, câte 100 kilometri în zi, sensibilizând asupra accesului la tehnologii și educaţie medicală pentru persoane dependente de insulină. În 2018 a urmat „Interiorul Carpaţilor”, o tură de anduranţă de 1.000 de kilometri, iar în 2020 – „Dunărea de la intrarea în ţară până la vărsare”, un parcurs la fel de lung.
La traversarea celor trei capitale li s-au alăturat doi tineri cicliști: Bogdan Sîrbu, care s-a inclus pe traseul București-Chișinău, iar Alexandru Gubarev – pe traseul Hâncești-Chișinău.
Bogdan este un tânăr pasionat de bicicletă, originar din Republica Moldova ṣi stabilit în România, care studiază în clasa a X-a „C”, profil ştiinţe, la Colegiul National Elena Ghiba Birta Arad. Bogdan face volei de performanţă la C.S. ProVolei Arad şi a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 la vârsta de șapte ani.
Originar din Bălţi, Republica Moldova, Alexandu are 15 ani şi învaṭă la Liceul Teoretic „George Coșbuc” din Bălţi. Acesta face ciclism de performanţă ṣi se antrenează „sub bagheta” lui Serghei Russu la Cycling Team Bălţi de la Ṣcoala Sportivă Nr.2, în vara acestui an participând, în premieră, la Campionatul Naţional de Ciclism pe șosea.
Diabetul de tip 1 i-a debutat la vârsta de zece ani.
„3 capitale, uniţi prin diabet – Sofia, București, Chișinău” este o iniţiativă Da, și eu pot – Yes, even I can din România, susţinută de Asociația Tinerilor cu Diabet DIA din Republica Moldova, care are drept scop sensibilizarea comunităţii asupra rolului semnificativ al mișcării, educaţiei medicale și al tehnologiilor de îngrijire a diabetului dependent de insulină, în efortul persoanelor cu diabet tip 1 de a-și gestiona condiţia medicală.
A urmat o întâlnire de suflet la Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu din Chișinău.