Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Creṣtem nivelul de abilităţi pentru a deveni mai buni

În perioada mai-iunie, membrele echipei Asociaţiei DIA au participat la o serie de conferinţe ṣi sesiuni de instruire pentru a-ṣi creoṣte nivelul de abilităţi ṣi competenţe profesionale ṣi de gestionare a proiectelor.

La 14 mai, colega noastră, Natalia a participat la sesiunea de instruire (zoom), cu genericul “Sustenabilitatea iniţiativelor de advocacy pentru un impact social asupra comunităţilor de diabet de tip 1”. Aceasta s-a adresat celor 30 de organizaţii de diabet de pe tot globul, recipiente de granturi oferite de T1D Community Fund, printre care se enumeră ṣi Asociaţia DIA.

La 14, 15 ṣi 20 mai, colega noastră, Veronica a participat la un atelier de formare în Jurnalism de sănătate, oferit de către Elena Cioina, ṣefa redacţiei SănătateINFO în cadrul modulului de Jurnalism specializat al Ṣcolii de Jurnalism din Moldova.

Psihologi clinicieni ṣi psihoterapeuţi din Moldova ṣi România ṣi-au dat întâlnire la 17-19 mai în sala de conferinţe a Spitalului Clinic Republican la a VIII-a Conferinţă naţională a Asociaţiei Balint din Moldova, comasată cu Weekend de Vară al Asociaţiei Balint din România, cu genericul “Echilibrul moral: de la etică la sindrom burnout”.
Colega noastră, Veronica, a participat la lucrările conferinţei, exersând în grupul Balint cu un caz de impactare a comportamentului indus de corelaţia “risc de hipoglicemie vs alcool”.

La 13-14 iunie, colega noastră, Nadia, a participat la Ṣcoala de Vară
a Comunităţii Asociaţiilor de Pacienţi (CASPA), care a avut loc la Bucureṣti.
Lecţiile oferite de experţi s-au axat pe terapia durerii –
ce înseamnă şi cum o putem utiliza în situaţii specifice: oncologie, boli cronice, boli autoimune; lecția de Fundraising, Comunicare și Psihologie Filantropică – cum să scriem proiecte interesante și să ne prezentăm cauza mai bine în fața finanțatorilor; lecţia de IT – strategii de social media, inteligenţă artificială & identificarea de Fake News; lecţia de empatie – cum să gestionăm emoţiile pentru a putea creşte asociaţia şi proiectele acesteia; lecţia de studii clinice – care sunt beneficiile aduse de studiile clinice și cum putem crește gradul lor de accesare;
lecţia de siguranţă a pacientului – care sunt intrumentele cu ajutorul cărora putem crește siguranța pacientului în cadrul sistemului de sănătate; lecţia de recuperare medicală – clum să maximizăm calitatea vieții și să ne recuperăm funcționalitatea fizică, mentală și socială.

La 25-26 iunie, colega noastră, Veronica a participat la atelierul de lucru cu genericul “Actualizarea angajamentului anticorupţie în domeniul sănătăţii”, la care au participat autorităţi din sănătate, dar ṣi doi reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, inclusiv, DIA.
Având în vedere corupția în cadrul prestării serviciilor medicale, Agenţia Germană de Coperare (GIZ) și Agenţia de Cooperare Elveţiană (SDC) sprijină proiecte de îmbunătățire a cadrului de reglementare, consolidare a capacitărilor prestatorilor de servicii de sănătate și abilitare a utilizatorilor serviciilor (cetăţeni, comunităţi) să participe la planificarea și supravegherea politicilor în sănătate și să devină pro-activi în cererea de transparență și responsabilizare a autorităților și prestatorilor de servicii de sănătate.