Un atelier de psihoterapie de grup cu genericul “Cum menţinem sănătatea mintală în diabetul de tip 1” a avut loc vineri, 22 martie 2024, în sala Keystone Events din Chișinău.
Diabetul nu se răsfrânge doar asupra sănătăţii fizice, ci și asupra celei mintale. E firesc să simțiţi presiune emoțională, în același timp, este important să cereţi ajutor. Ghidurile de specialitate recomandă screening-ul anual al stărilor de epuizare generate de rutina zilnică a îngrijirii diabetului, a fricii de fluctuaţiile glicemiei, ale stărilor anxioase și depresive, precum şi ai factorilor care le provoacă.
Atelierul de psihoterapie a vrut să contribuie la sfidarea tiparelor de gândire negativă, ameliorarea abilităților de relaționare și gestionare a diabetului, precum şi la reducerea nivelului de distres al participanţilor.
Veniţi de la Criuleni, Chișinău, Tiraspol și Tighina, participanţii au experimentat metode de psihoterapie cognitiv-comportamentală, realizate de către Olga Jalbă și Viorica Ursu, psihoterapeute în cadrul Centrului de Sănătate Mintală Orhei, respectiv, Strășeni.
“Am avut o deosebită plăcere să lucrez cu acest grup, chiar dacă este foarte pestriţ, ca și vârstă”, a declarat psihoterapeuta Olga Jalbă.
“În cadrul sesiunii am încercat să-mi redescopăr rolurile sociale, dar și propriile resurse, care să mă ajute la menţinerea sănătăţii mintale, respectiv, la gestionarea unei bune condiţii fizice cu diabet de tip 1”, a mărturisit Marina, una dintre participantele la atelier.
“Orice astfel de întâlnire inspiră, prin poveștile celor prezenţi, iar sănătatea relaţională crește nivelul de încredere în sine, astfel încàt aceasta să poată fi aplicată în gestionarea de zi cu zi a diabetului dependent de insulină”, a menţionat Veronica Volcov, președinta Asociaţiei DIA.
Sesiunea a fost realizată în cadrul proiectului “Coeziune socială prin asistenţă în diabet pentru persoane refugiate și din comunitatea locală”, de către Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, cu sprijinul Institutului Trimbos Moldova (MENSANA – proiect moldo-elveţian de reformă în sănătatea mintală), în cadrul programului “Creșterea rezilienţei prin coeziune socială și angajare a persoanelor refugiate şi din comunitatea locală”, sprijinit de HEKS – EPER Moldova, Agenţia Elveţiană pentru Cooperare și HELVETAS Moldova.