ADA 2023: Ultimele tendințe în diabet
Noutăți în ale tratamentului și tehnologiilor de gestionare a diabetului urmează a fi prezentate în cadrul Conferinţei științifice a Asociaţiei Americane de Diabet – American Diabetes Association (ADA), desfășurată la San Diego (SUA) în perioada 23-26 iunie 2023.
Programul conferinţei (https://www.nxtbook.com/…/ADA/SS83-final-program/index.php)
include prezentări și dezbateri dedicate ultimelor descoperiri din domeniile:
Medicamente antidiabetice;
Tehnologii pentru gestionarea diabetului;
Interval de timp cu valori glicemice în țintă (Time-in-Range);
Nutriţie și activitate fizică;
Diabetul și sarcina.
Medicamente antidiabetice
Prevenția diabetului tip 1:
Imunoterapia cu teplizumab (Tzield) injectabil este aprobată în 2023 în SUA pentru încetinirea progresiei diabetului tip 1: din stadiul al 2-lea (fără simptome) în stadiul al 3-lea (cu simptome) la adulți și copii cu vârsta 8+ ani, în medie, cu doi ani. E un anticorp monoclonal anti-CD3 care țintește anihilarea celulelor T activate.
Inhibitorii TYK2 și medicamentele cu mecanisme neidentificate, concepute pentru a păstra celulele producătoare de insulină. Tirozinkinaza 2 (TYK2) este o enzimă intracelulară care mediază semnalizarea numeroaselor citokine antivirale și imunoregulatoare.
Insuline:
Insulina icodec cu administrare săptămânală (studiul ONWARDS: icodec săptămânal + DoseGuide App vs insulină bazală zilnică în diabetul tip 2).
Diabet tip 2 + obezitate:
Semaglutidă orală în doze mari (Rybelsus) – un agonist al receptorului GLP-1 (glucagon-like peptide-1), considerată o terapie anorexigenă datorită efectului de reducere a apetitului;
Retatrutida (triplu agonist al receptorilor GIP/GLP-1/glucagon) cu administrare subcutanată;
Orforglipron (agonist al receptorului GLP-1), cu administrare orală;
Semaglutidă + cagrilintidă (analog de amilină) (CagriSema) cu administrare subcutanată.
Diabet tip 2 + comorbidităţi:
Inhibitorii co-transportorului 2 de sodiu-glucoză – SGLT2: beneficii potențiale pentru sănătatea cardiometabolică. Aceștia determină scăderea glicemiei prin creșterea eliminării urinare a glucozei.
Tehnologii pentru gestionarea diabetului
Pancreasul artificial vs terapiile de înlocuire a celulelor beta pancreatice;
Sisteme de livrare automată a insulinei (AID) în buclă închisă de tip “do-it-yourself” (DIY) vs sisteme AID comerciale;
Eversense de 365 de zile, un sistem implantabil de monitorizare glicemică continuă (CGM) la adulți cu vârsta 16+ ani.
Omnipod 5 – un sistem de administrare automată a insulinei (AID), fără fir, care la fiecare cinci minute, crește, reduce sau oprește automat administrarea insulinei pe baza citirilor sistemului CGM – Dexcom G6, fiind gestionat cu ajutorul unui telefon inteligent compatibil.
MiniMed 780G –
sistem care ajustează în mod automat administrarea de insulină cu ajutorul tehnologiei SmartGuard.
Sisteme CGM pentru persoane cu diabet tip 2.
Intervalul de timp cu valori glicemice în țintă (reglementări clinice și din perspectiva pacienților).
Nutriție și exerciții fizice
Modificarea stilului de viață, inclusiv, prin intermediul nutriției și a exercițiilor fizice, de exemplu, modul în care gestionarea diabetului ar trebui adaptată la nevoile sportivilor;
Activitatea fizică pentru adulții în vârstă, cu diabet, exercițiul fizic ca medicament și relația dintre metabolism și pierderea în greutate.
Diabetul și sarcina
Sănătatea cardiovasculară, rolul metforminei și al exercițiului fizic în sarcină;
Utilizarea sistemelor AID în rândul femeilor însărcinate cu diabet tip 1, care se confruntă cu creșterea rezistenței la insulină.
Asociația Americană de Diabet (ADA) este una dintre cele mai influente organizații de diabet din lume, președinte actual pentru Medicină și Cercetare al căreia este Prof.Dr.Rodica Pop-Bușui, de origine română.