Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

În SUA a fost autorizat pancreasul bionic iLet, primul care nu solicită calculul glucidelor

🩸În SUA a fost autorizat pancreasul bionic iLet, primul care nu solicită calculul glucidelor
🔗Compania Beta Bionics a primit aprobare de la Autoritatea Americană pentru Medicamente şi Alimente (Food and Drug Administration – FDA) pentru pancreasul bionic iLet, un sistem automatizat de administrare a insulinei, care elimină necesitatea de a calcula glucidele (carbohidrații) consumate de către utilizator.
🔗Autorizația FDA permite prescrierea acestuia persoanelor cu diabet de tip 1 cu vârsta de 6+ ani.
Deocamdată nu au fost publicate informații despre momentul lansării pe piaţă a pancreasului bionic iLet şi detalii despre rambursare.
🔗“Sistemul nu cere introducerea datelor despre factorul de corecție, cantitatea de glucide, setarea ratelor bazale prestabilite”, a declarat Sean Saint, director Beta Bionics.
🔗 Pancreasul bionic iLet este un sistem automatizat de administrare a insulinei (AID) care constă dintr-o pompă de insulină cu tub, un sistem de monitorizare glicemică continuă (Dexcom G6), un telefon inteligent sau un cititor conectat. Spre deosebire de alte sisteme AID, iLet necesită o intervenție foarte limitată din partea utilizatorului.
🔗 iLet e primul sistem AID, la configurarea căruia se solicită un minim de date, pe care utilizatorul trebuie să le introducă pentru ajustarea dozelor de insulină:
☑️greutatea corpului;
☑️ținta dorită a valorilor glicemiei (obișnuită, mai mică sau mai mare);
☑️tipul de masă (mic dejun, prânz, cină) și mărimea mesei (medie/obișnuită, mai mică sau mai mare) – nu este necesar calculul glucidelor.
🔗 După introducerea țintelor glicemice și a detaliilor despre masă, algoritmul pompei poate face automat ajustări la dozarea insulinei.
🔗 În decembrie 2019, iLet a fost desemnat de către FDA drept “dispozitiv revoluționar”, în virtutea faptului că ar putea oferi un tratament mai eficient pentru condiţii medicale care pun viaţa în pericol, precum e diabetul de tip 1.
🔗 La lansarea studiului, aproximativ o treime dintre participanți foloseau un sistem AID, o altă treime foloseau o pompă de insulină fără AID, iar restul – administrau mai multe injecții zilnice, la fel, toți participanții foloseau un sistem CGM. La finalul studiului de 13 săptămâni, participanții care au utilizat sistemul iLet au petrecut zilnic, în medie, cu 2,6 ore mai mult în intervalul de glicemie-țintă decât acei care au continuat să utilizeze metoda uzuală de administrare a insulinei.
🔗 “Nu cred că aveam o idee clară despre cât de mult efort îmi solicita calculul glucidelor, până la utilizarea iLet. Mi s-a părut o experiență incredibil de eliberatoare din punct de vedere mental”, a declarat un utilizator.
Alți utilizatori au menţionat că sistemul i-a făcut să se simtă mai relaxați: “Am renunțat cu adevărat la control [asupra deciziilor mele de dozare a insulinei]”.
Un alt participant a spus că a simțit că sistemul “aproape m-a făcut să uit că am diabet”, datorită rapidității cu care acesta răspunde la modificările nivelului de glucoză, fără a fi nevoie de ajustări manuale.
🔗 În timp ce unii utilizatori s-au simțit confortabil să lase sistemul iLet să ajusteze dozele de insulină fără intervenții semnificative, altora le-a fost greu să renunțe la controlul direct asupra regimului zilnic de administrare a insulinei.
“Renunțarea la acest control a fost dificilă pentru mine… Aveam mici atacuri de panică în timp ce mă obișnuiam cu el”, a declarat un participant. Un altul a adăugat că a fost surprins de cât de tulburătoare a fost lipsa de control, în special în primele zile de utilizare a sistemului.
🔗 Deoarece utilizatorii iLet trebuie să introducă doar tipul și mărimea mesei, administrarea bolusurilor e realizată conform unei noi metode de bolusing, considerată drept “anunț de masă”.
🔗 Rezultatele studiilor clinice și mărturiile utilizatorilor au fost impresionante în ceea ce privește îmbunătățirea Time in Range (timp petrecut în intervalul glicemic-ţintă), a valorii hemoglobinei A1c și, pentru mulți, reducerea stresului legat de diabet.