Impactul proteinelor și lipidelor asupra glicemiei
Proteinele
Consumul de proteine nu influențează valorile glicemiei la persoanele fără diabet. Insulina este secretată și pentru stimularea absorbției aminoacizilor (substabțe obținute în urma digestiei proteinelor), iar glucagonul – pentru a menține glicemia normală.
În diabet, aportul de proteine poate afecta glicemia prin hormonii secretați: glucagon, cortizol, de creștere, somatomedină (IGF-1), grelină, precum și prin gluconeogeneză (proces de transformare a aminoacizilor în glucoză).
Influențarea glicemiei după consumul de proteine se poate manifesta prin:
- creșterea întârziată a glicemiei la aproximativ 1 oră 40 minute;
- valori glicemice diferite, în funcție de consumul proteinelor în combinație cu glucide sau separat:
- 30g proteine cu glucide pot afecta glicemia ÎNSĂ
- >75g proteine afectează glicemia dacă sunt consumate separat, fără glucide.
Porții alimentare care conțin >75g proteine:
- 800 g fasole boabe fierte;
- 750 g salafade;
- 500 g brânză de vaci;
- 450 g telemea de oaie;
- 400 g carne pui, vită, porc;
- 300 g cașcaval de Olanda;
- 300 g ton în conservă;
- 300 g semințe de dovleac;
- 530 g nuci grecești.
Lipidele (grăsimile)
La persoanele fără diabet consumul de grăsimi are ca rezultat:
- golirea întârziată a stomacului;
- creșterea secreției de insulină în celulele beta ale pancreasului;
- alterarea secreției de hormoni (glucagon, GLP-1, GIP, grelină);
- Gluconeogeneza (transformare glicerol în glucoză) care are impact mic.
În diabet, consumul de grăsimi poate:
- reduce răspunsul în timp util al glicemiei (primele 2-3 ore);
- întârzia vârful glicemiei din cauza întârzierii golirii stomacului;
- conduce la hiperglicemie postprandială tardivă (>3 ore – până la 8 ore);
- în unele cazuri, necesarul de insulină e dublu (ex. consumul a 50g grăsimi).
La mesele mixte (bogate în lipide și proteine), consumul de calorii e mare și provoacă rezistență la insulină, iar hiperglicemia întârziată poate fi greu de controlat doar prin calculul glucidelor.
Glucidele se digeră / absorb ca și glucoză în proporție de 90-100%, iar vârful creșterii glicemice e la 30 minute – 1 oră de la masă. Proteinele se transformă în glucoză în proporție de 50%, iar vârful creșterii glicemice e la 2-4 ore de la masă. Lipidele se convertesc în glucoză în proporție de 10%, iar vârful creșterii glicemice e la 8-10 ore.
Figura 1. Impactul nutrienților asupra glicemiei
Metode de dozare a insulinei (bolus) pentru proteine și lipide
Strategii optime de dozare a insulinei pentru proteine și/sau grăsimi nu sunt definitive, din cauza studiilor limitate. Impactul asupra glicemiei este diferit, de aceea metodele enumerate mai jos sunt doar un punct de plecare și solicită ajustări personalizate pe baza răspunsurilor glicemiei. În timp, vor apare probabil alte formule și instrumente.
Înainte de a ajusta doza de insulină pentru grăsimile și proteinele de la mese, este important să se:
- ajusteze rata bazală;
- aplice calculul glucidelor (carb-counting), a raportului ICR (câte glucide acoperă 1 unitate de insulină), a factorului ISF/CF (sensibilitate la insulină și corecție) și insulina rămasă activă;
- prevină hipoglicemia.
Dacă mesele sunt bogate în grăsimi și / sau în proteine, atunci poate interveni hiperglicemia întârziată și în acest caz:
- se aplică metodele enumerate mai jos care ar putea ajuta la calcularea și administrarea insulinei suplimentare;
- se fac calcule necesare cu privire la calorii și / sau cantitatea (în grame) de proteine și grăsimi.
Metoda bolusului dual
Dacă mănânci >40g lipide și >25g proteine la o masă cu glucide, crește ICR-ul pentru masă cu 30-35% față de cel obișnuit.
- Pentru pompa de insulină: administrează 50% din noua doză (obișnuită + supliment) ca un bolus normal înainte de masă și 50% ca și bolus extins/ în undă pătrată la 2-2,5 ore.
- Pentru injecții zilnice multiple (IZM): administrează 50% din noua doză (obișnuită + supliment) ca bolus înainte de mese și 50% ca bolus după mese la 1-1,5 ore.
Evaluează răspunsul glicemic și ajustează prin:
- bolus înainte de mese cu divizarea ratelor în: 60/40, 50/50, 40/60, 30/70… ȘI/SAU
- durata administrării/livrării de insulină de după mese (3, 4, 6 ore,..)
Metoda Varșovia (pompa de insulină)
- Bolus preprandial (înainte de masă) pentru glucide în baza ICR-ului obișnuit (bolus normal).
- Bolus postprandial (după masă) pentru proteine + lipide, prin a aduna toate caloriile (kcal) din proteine și lipide ÷ 10 = echivalent de glucide în grame.
- Bolus extins/în undă pătrată după următoarele perioade de timp sugerate:
- echivalentul a 10g glucide administrat la 3 ore;
- echivalentul a 20g glucide administrat la 4 ore;
- echivalentul a 30g glucide administrat la 5 ore;
- echivalentul a > 30g glucide administrat la 8 ore.
Calculul caloriilor: 1 g glucide = 4 kcal; 1 g proteină = 4 kcal; 1 g lipide = 9 kcal.
Calculul proteinelor și lipidelor: valori medii din tabele, etichete alimentare și aplicații (ex.diabetes-m).
Examplu:
Ion mănâncă 45g glucide și 300 kcal din proteine și lipide. ICR = 15. Va administra:
Preprandial (înainte de masă) – insulină pentru glucide: 45g/15= 3 unități ca și bolus normal. Postprandial (după masă) – insulină pentru proteine/ lipide:
300 kcal/10= 30g glucide, ulterior.
30g/15 (ICR) = 2 unități ca și bolus extins/în undă pătrată la 5 ore.
Metoda Noua Zelandă (diete sărace în glucide, ≤100 g glucide în zi)
- Calculează bolus pentru glucide folosind ICR obișnuit (ex.1 unitate : 10 g glucide)
- Pentru proteine: ICRx2 (ex.1 unitate : 20 g proteine).
- Fără insulină pentru lipide.
- Această metodă este adecvată doar în dietele low-carb. .
Examplu:
Maria mănâncă 15 g glucide + 60 g proteine. Raportul ICR = 10.
- Pentru glucide administrează: 15g/10 (ICR) = 1.5 unități.
- Pentru proteine administrează: 60g/20 (ICR x 2) = 3 unități.
Metoda testului alimentar cu diferite lipide (pompa de insulină)
- 20g lipide: bolus obișnuit pentru glucide, divizat în:
75% bolus normal;
25% bolus extins la 1 oră 15 min.
- 40g lipide: bolus obișnuit pentru glucide, divizat în:
65% bolus normal;
35% bolus extins la 1 oră 15 min.
- 60g lipide: + 20% mai multă insulină divizată în:
50% bolus normal;
50% bolus extins la 1 oră 45 min.
Surse: diabeteseducatorscalgary.ca, diabetesjournals.org