Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Finanțarea insulinei în Ucraina

Din 2017, în Ucraina, costul insulinelor (umane / analogi de referință și biosimilare) este rambursat (compensat) din bani publici. Reprezentanții pacienților cu diabet și experți din Ucraina: „Vom face tot posibilul pentru a evita revenirea la procedurile de licitație, acestea comportă riscuri de corupție, de care tocmai am scăpat prin rambursarea insulinelor…”

La aplicarea mecanismului de rambursare a costului insulinelor din bani publici a contribuit crearea registrului național al pacienților dependenți de insulină. Astfel, nevoia reală de insulină a devenit mai mică decât a fost calculată conform metodologiei consumului istoric de către departamentele regionale de sănătate. Conform registrului, la 1 iulie 2019, în Ucraina, 195.623 de mii de pacienți administrau insulină.

Discrepanța dintre datele registrului și cele planificate până la aplicarea acestuia s-a ridicat la aproximativ 40 de mii de pacienți (decedați), pentru care s-au alocat fonduri bugetare pentru achiziționarea insulinei, economisindu-se astfel aproximativ 250 de milioane de hrivne.
După aplicarea registrului a fost posibil controlul cantităților de insulină consumată, precum și eficiența acesteia. La fel, datele analitice din registru au arătat că cea mai frecventă complicație a diabetului în Ucraina nu este boala cardiovasculară, ci amputația, ceea ce indică ineficiența schemelor de terapie și a insulinelor utilizate.

Unii producători, în primele trei luni de registru au pierdut peste 50% din comenzi doar datorită faptului că, în realitate, nu există pacienți care administrează asemenea insulină (decedați). Până în 2017, insulina a fost procurată prin proceduri netransparente de licitație, în baza listelor de pacienți înscriși pe hârtie.
Fiecare regiune sau oraș, grație registrului electronic, poate planifica în avans fonduri pentru finanțarea suplimentară a insulinelor din bugetele locale. Totuși există o subfinanțare a insulinei din bugetele locale, de aceea, acest mecanism trebuie să fie implementat pentru alte medicamente.

Modelul de rambursare a insulinelor prevede faptul că pacienții primesc o schemă individualizată de tratament și-și pot ridica insulina prin rețeta electronică din farmacii cu circuit deschis.Endocrinologii care monitorizează acești pacienți au acces la registrul pacienților dependenți de insulină și pot evalua cantitățile de insulină prescrisă, la fel, și eficacitatea tratamentului. În același timp, pacientul, datorită registrului, este mobil și nu este legat de locul de evidență, având posibilitatea să-și ridice insulina din orice oraș, la fel, să consulte un endocrinolog.
Pentru anul 2019, bugetul ucrainean al Ministerului Sănătății pentru rambursarea costului insulinelor a constituit 841.175 milioane de hrivne care acoperă 87% din necesități, alte 13% din nevoi ar trebui furnizate din bugetele locale. Din 2019, pentru prima dată, finanțarea insulinei a fost asigurată de la bugetul de stat, în baza datelor din registrul pacienților dependenți de insulină. Dacă pacientul nu este înregistrat în acest sistem de date electronice, atunci finanțarea revine fondurilor locale.

Pentru anul 2019, pentru finanțarea insulinei a fost planificat un buget public de 925 de milioane de hrivne. În 2016, din cauza calculelor incorecte, statul a cheltuit irațional pentru achiziții de insulină 1,5 miliarde de hrivne.

În Moldova, prin procedura de licitație, în 2018 au fost contractate supra-cantități de insulină Strim (glargină biosimilară) de la producătorul ucrainean Farmak. Țara noastră nu dispune de un registru electronic al pacienților dependenți de insulină. Nici pentru anul 2020 analogii de insulină nu au fost incluși în lista medicamentelor compensate…

Detalii: https://interfax.com.ua/news/pharmacy/601271.html