Persoanele cu diabet și asigurare de sănătate vor avea cu sine buletinul de identitate, atunci când vor merge în vizită de rutină (la fiecare 3 luni) la medicul endocrinolog sau la medicul de familie pentru a obţine reţeta electronică (eReţeta) compensată.
Un formular de reţetă electronică va include schema integrală de terapie pentru o singură condiţie medicală. În cazul pacientului cu diabet, în funcţie de schema personalizată de terapie, aceasta va putea conţine insuline, antidiabetice orale, teste de glicemie, lanţete, ace pentru stiloul injector sau seringi de insulină, alte medicamente compensate pentru condiţii medicale autoimune asociate diabetului (de exemplu, levotiroxină), etc.
Dacă pacientul are nevoie de consult de specialitate, atunci va merge la medicul endocrinolog, putând obţine, în același timp, necesarul/3 luni al tratamentului diabetului prescris în eReţetă, cu condiţia epuizării perioadei de 3 luni de la ultima reţetă.
În cazul în care persoana are diabet complicat, atunci va apela la medicul specialist pentru consult și eReţetă sau la medicul de familie pentru a o obţine pentru medicamente de hipertensiune arterială (de exemplu, pril-uri, -sartan-e, cardioaspirină, etc) sau angiopolineuropatie diabetică (antitrombotice pentru cure episodice, de exemplu, sulodexid), etc.
Sistemul electronic de prescriere și eliberare a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate a fost lansat la 1 aprilie 2024 la nivel național. Astfel, rețeta pe suport de hârtie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate este înlocuită cu un formular electronic.
Aceasta din urmă oferă pacientului acces rapid la medicamentele și dispozitivele medicale necesare compensate, prin reducerea timpului de așteptare la vizita medicului și în farmacie.
eRețeta va fi prescrisă de medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu și din unitățile primiri urgențe din spitale (în cazul copiilor), precum și de către medicii care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri paliative la domiciliul pacientului.
Reţeta electronică va putea fi valorificată în orice farmacie comunitară, aflată în contract cu CNAM, la prezentarea buletinului de identitate al titularului reţetei (pacientului) sau de către o persoană împuternicită de pacient.
În cazul compensării parţiale (coplată) sau a indisponibilităţii în stoc, eReţeta va putea fi valorificată pe parcursul a trei vizite la farmacie.
Modificările Hotărârii de Guvern nr.106/2022 cu privire la prescrierea și eliberarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate în baza eReţetei pot fi găsite aici