Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Educaţie comunitară în diabetul de tip 1

Pe 22 octombrie ne-am văzut, la fel, printre cărţi, de astă dată, la biblioteca Ștefan cel Mare din sectorul Botanica al Chișinăului. La curs au venit copii-debutanţi și mamele acestora, dar și parteneri durabili ai tipului 1.
– Am vrut să particip la curs pentru a-mi reactualiza abilităţile de îngrijire a diabetului, a spus doamna profesoară, medaliată Joslin.
– Particip la atelier pentru a socializa cu persoane din comunitatea noastră, a mărturisit doamna inginer.
Elisa a venit de la 50 de kilometri distanţă de Chișinău, pentru a completa seria de ateliere de educaţie, la care a lipsit ultima dată.
– La cursul anterior am aflat despre faptul, că persoanele dependente de insulină din Moldova pot obţine permis de conducere, a menţionat ea cu bucurie.
După amiază, estafeta a fost preluată de grupul de refugiaţi din Ucraina.
– Nu știam că insulina în uz nu se păstrează în frigider, a recunoscut Natalia.
– Până azi, aplicam în mod aleatoriu corecţiile pentru valorile crescute ale glicemiei copilului, a mărturisit mama lui Maxim.
Am discutat azi despre fundamentele diabetului de tip 1, ce riscuri de moștenire genetică există și ce factori îl pot declanșa, dacă poate fi prevenit sau există soluţii de vindecare, câte tipuri de insuline există și cum acţionează acestea, cum se administrează injecţia, cum poate fi prevenită lipodistrofia, ce hormoni sunt dușmani ai insulinei și care sunt dezavantajele acesteia din urmă – hipoglicemia, dar și hiperglicemia, cum le corectăm în timp util prin dozarea glucozei orale, dar și a bolusului de corecţie, aplicând formula ISF/CF, cum interpretăm testul de cetonemie și cetonurie.
Ne vedem peste o săptămână, pentru a continua seria de ateliere dedicate terapiei prin nutriţie și calculului glucidelor, aplicarea ICR-ului și ajustarea dozelor de insulină în situaţii speciale.
Educaţie comunitară în diabet este o iniţiativă a Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, realizată cu sprijinul fundaţiei HEKS Moldova, din resursele Cristian AID, în parteneriat cu Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, filiala Ștefan cel Mare, care are drept scop creșterea coeziunii sociale și a abilităţilor de gestionare a diabetului de tip 1 de către persoanele din comunitatea locală și refugiate din Ucraina.