În perioada 12-15 februarie, Kigali (Rwanda) a găzduit Forumul Alianţei Mondiale pentru Boli Netransmisibile (BNT), marcând consolidarea acțiunilor de promovare a diabetului de tip 1 (T1D) pe agenda globală, înainte de cea de-a patra reuniune la nivel înalt a ONU privind BNT, care se va desfăşura la 25 septembrie 2025.
30 de reprezentanţi ai 26 de organizații comunitare de diabet, sprijinite de Fundaţia Comunitară de T1D, au beneficiat de burse de călătorie pentru a participa la pre-conferința dedicată integrării T1D în asistența medicală primară, extinderea accesului la îngrijire și avansarea eforturilor de pledoarie colectivă.
Mai multe detalii puteţi afla aici.
În ontextul provocărilor legate de bolile netransmisibile (BNT), responsabile pentru 74 la sută din decesele la nivel mondial, cu un impact disproporționat în țările cu venituri limitate, Fondul Comunitar de T1D a lansat proiectul Apelului la Acțiune pentru onfruntarea poverii asupra persoanelor şi sistemelor de sănătate generate de T1D.
Bolile netransmisibile, inclusiv diabetul, rămân subfinanțate și neprioritizate, încât le sunt alocate 1-2% din investițiile financiare la nivel global. Diabetul de tip 1 (T1D) este o condiţie medicală autoimună care pune în pericol viața și afectează cel puțin 9 milioane de persoane la nivel mondial. Acesta necesită resurse consolidate din cauza nevoii de îngrijire pe tot parcursul vieții și a prevalenței în creștere, în special în țările cu venituri reduse. Spre deosebire de diabetul de tip 2 (T2D), T1D nu poate fi prevenit și necesită insulinoterapie pe viață. Acțiuni urgente sunt necesare pentru a reduce decesele premature și a îmbunătăți rezultatele pe termen lung în materie de sănătate.
În mod alarmant, prevalența T1D este în creștere în rândul copiilor și adulților tineri. Până în 2040, se estimează că numărul de persoane cu T1D va crește cu 66% la nivel global, ajungând la peste 13 milioane, mai ales, în țările cu venituri reduse. Astfel, povara T1D va continua să crească, punând la încercare sistemele de sănătate și amenințând vieți. Nu există opțiuni de prevenire primară pe scară largă, ceea ce face esențială consolidarea sistemelor de sănătate pentru a asigura diagnosticarea în timp util, accesul neîntrerupt la insulină și consumabile pentru automonitorizarea glicemiei, tratament echitabil pentru toate persoanele cu T1D. Abordarea diabetului de tip 1 (T1D) este esențială şi pentru atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă al ONU 3.4, care vizează reducerea deceselor premature cauzate de bolile netransmisibile cu o treime, până în 2030. Acest obiectiv este vizat în contextul celei de-a patra reuniune la nivel înalt a ONU privind bolile netransmisibile, care solicită acțiuni urgente la nivel mondial pentru a aborda condiţiile cronice precum T1D. Aceste eforturi sunt parte a iniţiativei Global Diabetes Compact, care pledează pentru accesul universal la servicii de înaltă calitate pentru toți.
Discuţiile din cadrul pre-conferinţei au generat un Apel la Acṭiune, semnat şi de către Asociaţia Tinerilor cu Diabet DIA. Obiectivele acestuia sunt:
– consolidarea dovezilor și a datelor privind prevalența T1D și asigurarea utilizării pe scară largă a registrelor de T1D;
– mobilizarea finanțării, reducerea supracosturilor pentru îngrijire și medicamente, creșterea accesului echitabil la autoîngrijire;
– integrarea T1D și a altor BNT în asistența medicală primară;
– creșterea gradului de conștientizare publică despre T1D, pentru diagnosticarea și gestionarea precoce;
– consolidarea furnizării de medicamente și dispozitive esențiale în situații de criză.
Asociaţia Tinerilor cu Diabet DIA este una din cele 14 organizaţii comunitare de diabet, sprijinite de Fundaţia Comunitară de Diabet Tip 1 (T1D Community Fund) din resursele Panorama Global, care investeşte efort de pledoarie pentru actualizarea participativă a politicilor publice de T1D în Republica Moldova.