Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Cursul de educaţie comunitară în diabet a continuat pe 30 octombrie la Pănășești

La “lecţia de diabet” s-a grăbit să vină lume din trei sate – Căpriana, Ciobanca, Pănășești, invitată fiind de către echipa medicală a Centrului de Sănătate Pănășești.
Numărul mare de participanţi, triplu decât recomandările de educaţie în diabet, a relevat un interes enorm pentru cum să-și gestioneze diabetul de tip 2 tratat cu antidiabetice orale, dar și cu insulină. Deși cu dificultate, am reușit să discutăm cu fiecare despre schema de terapie și stilul de viaţă: felul de-a se alimenta, mișca, monitoriza glicemia, administra medicamentele și vizitele periodice la medic.
Discuţia s-a axat pe diferenţele dintre tipurile de diabet, antidiabeticele orale, dar și injectabile non-insulinice, insuline, ţintele glicemiei, tensiunii arteriale și colesterolului, ce ar trebui să conţină “farfuria cu sănătate”, focusându-ne pe dieta echilibrată, hipocalorică, mediteraneană, unde modelul bucăţii de pâine și al perei au excelat.
Despre acţiunea metforminei cu eliberare prelungită și dezavantajele legate de hipoglicemie ale preparatelor sulfonilureice și ale insulinelor a fost o discuţie mai lungă.
– Da’ despre ace, aparate ce ne spuneţi?, – asta însemnând o conversaţie despre trei tipuri de consumabile medicale (teste de glicemie, lanţete și ace pentru stiloul injector) intrate în compensate, necesarul minim prescris de medic și dreptul pacientului la opţiunea de alegere a modelului.
Epuizaţi de rutina zilnică, oamenii cu diabet din sate încă mai sunt ghidaţi de minuni de vindecare, mituri alimentare, dar și de reclame televizate.
– Da’ aparatul, pe care îl promovează Porubin e chiar bun?
– Da’ usturoiul e bun pentru scăderea zahărului?
– Da’ varza murată e bună la diabet?
– Eu mănânc pâine cu un strugure de poamă și merg la lucru pe deal…
– Mă furnică picioarele și zahărul mai jos de 14 nu coboară… – Creșteţi doza de insulină bazală cu 10% din doza anterioară și urmăriţi glicemia timp de câteva zile, apoi repetaţi pasul minim de ajustare prin creștere, până veţi obţine glucemii de sub 10 mmol/L, însă nu mai mici de 5-6 mmol/L… – Cum, eu singur să fac asta?!.
– Eu, când am 6, mă simt rău… – Staţi pe glicemii mari și valoarea normală o simţiţi ca pe o hipoglicemie falsă…
– Mai veniţi pe la noi, – ne-au relansat invitaţia oamenii cu diabet din cele trei sate…
Educaţie comunitară în diabet este o iniţiativa a Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, realizată cu sprijinul fundaţiei HEKS Moldova, din resursele Cristian AID, de această dată, în colaborare cu Centrul de Sănătate și Primăria Pănășești, Strășeni, care urmărește obiectivul de coeziune socială, abilitare cu cunoștinţe, competenţe și încredere în sine a persoanelor cu diabet din comunitatea locală și refugiate din Ucraina, în efortul acestora de a-și gestiona propria condiţie medicală.