Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Curs de formare în educația structurată în diabetul zaharat de tip 1, în premieră la Chișinău, oferit de un expert din România

„Dinți de ferestrău”, „carusel”, „cocoașe” sau „excursii” glicemice sunt alegorii folosite pentru a reda variațiile glicemice de pe graficele senzorilor purtați de persoanele cu diabet de tip 1. Despre îmbinarea figurilor de stil în comunicarea cu aceștia, fie copil sau tânăr adult, a metodicilor de pedagogie și psihologie aplicate în educația medicală au aflat participanții la cursul intensiv de trei zile cu genericul „Metodologia DAFNE de educație structurată în diabetul zaharat de tip 1 și practica actuală de terapie”, desfășurat în perioada 11-13 martie la Chișinău.

La curs au participat 22 de profesioniști medicali din specialitatea Endocrinologie: medici endocrinologi, asistenți medicali, rezidenți din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Institutul Mamei și Copilului, Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalului Raional Ungheni, Spitalului Internațional Medpark, Centrului Medicilor de Familie /AMT Buiucani. Acesta a fost creditat cu 18 credite EMC (asistenți medicali), prin dispoziția MSMPS.

„Am conștientizat, cu adevărat, ce înseamnă diabetul de tip 1 și cât e de dificil să trăiești cu el”, scria un participant în formularul de la finalul cursului. Acesta, pe semne, rămăsese surprins de cele 150 de decizii terapeutice luate timp de o zi (în medie) de către pacient, influențat fiind de 42 de factori care îi pot schimba nivelul de glicemie, doar trei fiind controlabili.

Medic pediatru cu supraspecializare în diabet și endocrinologie pediatrică, Dr. Laura Barna a fost expert-formator și a împărtășit din experiența de 17 ani de activitate în cadrul Centrului Medical de Evaluare, Terapie, Educaţie medicală specifică şi Recuperare pentru copii şi tineri „Cristian Șerban” de la Buziaș, România (unde merg anual peste o sută de pacienți din Republica Moldova) și al proiectului cu finanțare europeană PEDIDIAB, de formare a profesionistilor medicali în diabetul pediatric din România.

Programul cursului a inclus teme abordate în cadrul educației structurate, model DAFNE, dar și modele de educație structurată practicate la Buziaș și în cadrul proiectului „Ai diabet – mergi la școală”. Noutățile absolute remarcate de către participanți au fost: senzorii glicemici, pompele de insulină, factorii de ajustare a dozelor de insulină: rația insulină-glucide (ICR), factorul de sensibilitate (ISF) și insulina activă, modelul DAFNE de educație structurată, ajustarea dozelor de insulină după trendul glicemiei, calculul glucidelor și echivalentul 10g glucide (1 unitate de pâine), necesarul caloric și tipurile de diete, dieta low-carb – pro și contra, variabilitatea glicemică, formula coeficientului de variabilitate glicemică după deviația standard și a glicemiei medii, tipuri de bolusuri în pompă, tactica în zilele de rău, gestionarea glicemiei în efortul fizic, în sarcină etc.

Jumătate dintre participanți au menționat că instruirea a fost intensivă și de durată prea scurtă pentru asemenea subiecte complexe și au sugerat cursuri de durată extinsă, cu implicarea medicilor specialiști, inclusiv, din ambulatorii.

Celor trei secții de endocrinologie din spitalele vizate li s-au oferit câte 100 de caiete de autocontrol, drept material de suport educational pentru pacienții cu diabet de tip 1 care vor fi internați și instruiți conform programului structurat. La fel, participanții de la Ungheni, Buiucani și Medpark au primit câte un set de 20 de caiete de autocontrol, ghidul pentru diabetul de tip 1 urmând să fie oferit după lansarea acestuia în luna mai.

Cursul de instruire e parte a proiectului „Integrarea serviciilor de educație structurată în terapia diabetului zaharat de tip 1 în Republica Moldova” (DIED) realizat de Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, sub egida Societății Endocrinologilor din Republica Moldova, cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.

Scopul proiectului se referă la integrarea modelului DAFNE de educație structurată în diabetul zaharat de tip 1 în practica terapiei acestuia, drept soluție cost-eficientă și inovativă de responsabilizare a pacienților pentru autoîngrijire, reducerea poverii diabetului asupra pacientului, familiei și sistemului social, de sănătate.

Obiectivele acestuia au în vedere formarea de formatori (15-22 profesioniști în Endocrinologie) motivați în aplicarea modelului DAFNE de educație structurată în diabetul de tip 1; elaborarea și diseminarea unui ghid pentru persoane cu diabet de tip 1, drept material de suport în educația structurată și crearea unei platforme web care să găzduiască resurse educaționale în diabetul zaharat de tip 1.

Asociația Tinerilor cu Diabet DIA este o organizație neguvernamentală, independentă care pledează pentru creșterea calității și speranței de viață a persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 (copii, tineri),protecția, promovarea, și monitorizarea dreptului lor la sănătate: acces la insulină, monitorizarea glicemiei, educație terapeutică, îngrijire medicală urgentă și de lungă durată, viață fără discriminare și suport pentru autoîngrijire.