Cum miturile despre diabet dăunează autogestionării acestuia şi sănătăţii mintale
Provenite din interiorul sau din afara comunităţii, miturile sau concepţiile greşite despre diabet pot cauza stres suplimentar pentru persoanele care trăiesc cu această condiţie medicală.
Drept urmare, stările depresive pot îngreuna gestionarea diabetului și menținerea obiceiurilor legate de stilul de viață si administrarea tratamentului, crescând astfel riscul de complicații.
Posibila jenă sau stigmatizare asociată diabetului poate să afecteze în mod negativ sănătatea mintală a unei persoane cu diabet,
mai ales, atunci când aceasta este interiorizată, iar pacientul simte că este o povară pe care o poartă de unul singur.
Combaterea miturilor despre diabet nu ar trebui să fie plasată doar pe umerii pacientului, ci și a anturajului său, iar cunoașterea acestora și modul de gestionare ar putea ajuta la scăderea impactului asupra sănătății mintale.
Vom enumera câteva dintre cele mai vehiculate mituri despre diabet și sugestii despre limitarea impactului acestora asupra sănătății mintale.
Mitul 1: Diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2 sunt la fel.
Diabetul de tip 1 este o condiţie autoimună, în care sistemul imunitar atacă și distruge în mod eronat celulele beta producătoare de insulină din pancreas. Diabetul de tip 2 este o pierdere progresivă a funcției celulelor beta cauzată de un amestec complicat de factori legați de stilul de viață, de mediu și genetici.
90-95% dintre persoanele diagnosticate au diabet de tip 2 şi este foarte important să se facă distincția între aceste tipuri, deoarece concepțiile greșite pot provoca confuzie, frustrare și sentimente de vinovăție și rușine pentru persoanele cu oricare dintre tipurile și formele de diabet.
„Din nefericire, misiunea de a educa anturajul (oamenii din jur) le revine încă, în mare măsură, persoanelor cu diabet, în special atunci când acestea se confruntă cu concepții greșite despre ce înseamnă să trăiești cu diabet”, consideră psihologii clinicieni.
Mitul 2: Diabetul de tip 2 este o condiţie medicală legată de stilul de viață.
Deoarece s-a demonstrat că, anumite comportamente sănătoase legate de stilul de viață reduc riscul de a face diabet de tip 2, persoanele cu această afecţiune sunt învinuite pentru condiţia lor. Acest mit însă afectează sănătatea mintală, facându-i să se simtă rușinați, atunci când nu-și pot gestiona diabetul. Prejudecăţile din partea prietenilor, a familiei și a colegilor de serviciu pot adăuga stigmatul la acest amestec de emoţii.
Genetica joacă un rol în declanşarea diabetului de tip 2, iar alţi factori precum medicamentele pot provoca, de asemenea, diabet de tip 2. Este un amestec complicat de factori, mulţi dintre care nu pot fi întotdeauna sub controlul pacientului, afirmă clinicienii.
Chiar și factorii legați de stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, nu sunt controlabile pe cât s-ar putea crede. De exemplu, ne-ar plăcea să avem acces la produse de calitate într-un magazin alimentar situat alătiri de casă, precum și timp și motivație pentru a face exerciții fizice, dar acest lucru nu este valabil pentru multe persoane care încearcă să-și gestioneze diabetul.
Pacienţilor li se recomandă să se concentreze pe factorii modificabili. De exemplu, nu se poate schimba genetica care predispune la diabet, dar se poate asuma responsabilitatea pentru participare la programele de educație structurată în diabet, utilizând resursele de autogestionare disponibile.
Mitul 3: Menţinerea valorilor glicemiei în ţintă este singurul obiectiv important pentru tratarea diabetului.
Pacienţii cu diabet tind să se concentreze foarte mult pe valoarea glicatei (HbA1c sau A1c) și pe bună dreptate. În general, menținerea valorii A1c sub 7% și a timpului cu valori glicemice în ţintă (Time in Range, TiR) de peste 70% poate contribui la prevenirea complicațiilor pe termen lung ale diabetului, potrivit ghidurilor de specialitate.
Cu toate acestea, obiectivele glicemice ar trebui să fie individualizate, în funcție de starea de sănătate a persoanei, afirmă clinicienii. O concentrare exagerată asupra valorilor glicemiei (atât de către medici, cât și de către persoanele cu diabet) poate epuiza, pe fundalul axării pe cifre şi formule (calcularea glucidelor, aplicarea ISF-ului, CF-ului, ICR-ului), putând uneori degenera într-un stil de alimentație dezordonat.
Evoluţia diabetului este mult mai importantă decât controlul glicemiei, afirmă clinicienii.
De fapt, nu sunt recomandate valorile perfecte, decât concentrarea pe sănătatea generală.
Mitul 4: Persoanele cu diabet nu ar trebui să mănânce zahăr.
Menținerea valorilor glicemiei în intervalul recomandat este un act de echilibru, care poate necesita schimbări în alimentație, dar asta nu înseamnă că persoana cu diabet nu poate consuma glucide sau deserturi dulci, de exemplu, zahăr, în cazurile de hipoglicemie (scădere a valorii sub 4 mmol/L).
Persoanele cu diabet știu cum să-și gestioneze dieta, iar asta nu-i împiedică, atunci când vor, să se răsfețe cu tort de ziua lor sau cu pizza.
Potrivit cercetărilor, acest mit este frustrant din cauza modului în care poate afecta capacitatea unei persoane de a-și gestiona eficient diabetul. Faptul că oamenii întreabă: „Ar trebui să mănânci atât de mult zahăr?” subliniază percepția greșită, precum că diabetul este cauzat de consumul de zahăr. În plus, aceste atitudini negative pot împiedica persoanele cu diabet să-şi realizeze rutina zilnică, prin aspectele ei vizibile de autoîngrijire a diabetului, cum ar fi injectarea insulinei, testarea glicemiei sau purtarea dispozitivelor pentru diabet (senzor glicemic, pompă de insulină.
️Mitul 5: Exercițiile fizice reprezintă leacul pentru diabet.
Cercetările au arătat că activitatea fizică regulată poate ajuta la reglarea valorii glicemiei și la ameliorarea sensibilității la insulină. Dar exercițiile fizice nu sunt panaceea pe care oamenii şi-ar dori-o, pentru că acestea sunt importante, dar sunt doar o parte din ecuație.
În schimb, exercițiul fizic ar trebui luat ca unul dintre multele lucruri pe care persoana le poate face pentru a-şi susține sănătatea mentală și fizică.
Încercați să găsiți activitățile care vă fac plăcere. Dacă vă este teamă de banda de alergare, nu vă bateți cu pumnul în piept că mergeţi la sala de sport. În schimb, încercați un curs de yoga cu prietenii, realizaţi vreo activitate socială sau distractivă, sau ieșiți la o plimbare pentru a lua aer în piept.
Miturile și concepțiile greșite despre diabet nu dispar de la sine – ele trebuie risipite și corectate. Nu putem controla convingerile tuturor celor din jurul nostru, dar le putem explica, cultivând astfel atitudinea de respect reciproc şi egalitate de şanse.
Sursa imaginii: diatribe.org