Complicațiile pe termen scurt ale diabetului de tip 1
Hipoglicemia
Hipoglicemie înseamnă scăderea nivelului glicemiei sub valoarea 3,9 mmo/L.
E periculoasă pentru că afectează creierul, nervii și vasele de sânge prin dezechilibrul glicemic provocat de creșterea glucozei în sânge îndată după scăderea acesteia, la fel poate afecta și relațiile cu cei din jur.
Teama de glicemie scăzută ar putea determina pacientul și familia să accepte niveluri ridicate ale glicemiei și un control glicemic mai puțin bun (HbA1c >7,5%).
Semnele de alarmă ale hipoglicemiei nu se manifestă toate în același timp și pot fi următoarele:
- slăbiciune
- foame
- tremur
- transpirații reci
- dureri de cap
- tulburări de vedere
- dureri în abdomen
- limbă/buze amorțite
- puls rapid
- până la somnolență, buimăceală, plâns fără motiv, furie, agitație, pierderea conștiinței (comă) care necesită ajutor din partea altei persoane.
Hipoglicemia asimptomatică (mută) înseamnă scăderea glucozei în sânge fără prezența simtomelor de alarmă. Aceasta este periculoasă,, de aceea glicemia se va monitoriza cât de des posibil.
Hipoglicemia falsă e cu alarme manifestate mai devreme, în condiții de hiperglicemie de durată.
Cea tardivă (întârziată) se manifestă mai ales, după un efort fizic intens și prelungit.
Educația terapeutică este esențială pentru prevenirea hipoglicemiei. Senzorii glicemici, stilourile cu pas de dozare 0,1/0,5 unitate și pompele de insulină care opresc automat livrarea de insulină în caz de hipoglicemie sunt soluții eficiente de prevenire și micșorare a duratei intervalului de timp în hipoglicemie.
Toți pacienții cu diabet de tip 1 ar trebui să poarte o formă de identificare că au diabet insulino-dependent (card, brățară, medalion…).
Hipoglicemia ușoară (3-3,9 mmo/L) se tratează aplicând regula „15” (5-10-15 g glucide rapide, reieșind din doza 3 g/10kg corp, se testează repetat glicemia în 10-15 minute; dacă nu crește mai mult de 4 mmol/L, atunci se repetă pașii. Uneori se ia și 5-10-15 g glucide cu absorbție lentă, pentru a preveni al doilea val de hipoglicemie.
Hipoglicemia severă se tratează la spital cu soluție de glucoză în venă. Acasă sau în ambulator: se tratează cu glucagon diluat și injectat în mușchi în doze: copii >25 kg sau ≥6 ani – 1 mg/ml și copii <25 kg sau <6 ani – 0,5 mg/ml.
Glucagonul nu ajută la tratarea hipoglicemiei severe de după consumul de alcool, de asta alcoolul nu se consumă pe „stomacul aproape gol”, ci ocazional și în cantități limitate.
Hiperglicemia
Hiperglicemie înseamnă valoarea glicemiei care e mai mare decât 10 mmol/L.
Glicemia poate crește din cauzele: prea puțină insulină și prea puține glucide, efort fizic intens, zile de rău, cafeaua, unele medicamente, lipsa somnului, menstra, pubertatea…
Glicemia crescută se tratează prin prevenirea factorilor care o provoacă și prin corecții cu insulină rapidă.
Cetoacidoza diabetică (CAD) este o complicație acută a diabetului produsă de deficitul de insulină care provoacă creșterea glicemiei, cetoză (prezența corpilor cetonici în sânge) și acidoza sângelui. Netratată, poate determina coma diabetică și pune viața în pericol. Se tratează la spital.
Actualizat: 30.11.2020