Nu există doar trei tipuri de diabet (tip 1, tip 2, gestaţional), ci și alte tipuri specifice și forme hibride. Medicul diabetolog sau endocrinolog ar trebui să le considere, atunci când consultă pacienți noi și vechi cu diabet cunoscut. În fiecare clinică există, cu siguranță, pacienți cu tipuri și forme neobișnuite de diabet.
Diagnosticarea greșită a tipului de diabet poate genera scheme eronate de tratament și potenţiale pericole legate de complicaţiile acestuia, precum și multă suferinţă pacientului.
Profesioniștii medicali ar trebui să colecteze istoricul familial de diabet al pacientului. Ascultarea pacientului și a familiei acestuia este foarte importantă.
Multe persoane cu diabet monogenic nu au nevoie de insulină. Actualmente este disponibil diagnosticul genetic precis prin teste ţintite.
Diabetul fulminant apare rapid și poate avea potenţial letal (pe seama cetoacidozei) asupra pacienților cu evoluţie scurtă a diabetului și cu hiperglicemii severe.
Diabetul autoimun poate apărea la orice vârstă. Forma LADA nu trebuie ignorată.
Diabetul de tip 2 predispus la cetoză fluctuează de la valori glicemice foarte ridicate și cetoză, care impune insulină, până la lipsa nevoii de insulină. Cetoza însă poate recidiva.
Clasificarea diabetului zaharat (OMS, 2019):
Diabet de tip 1 (inclusiv, diabetul de tip 1 fulminant).
Diabet de tip 2.
Forme hibride de diabet:
Diabet LADA, imunomediat al adultului cu evoluție lentă (diabet autoimun latent al adultului).
Diabet de tip 2 predispus la cetoză.
Tipuri specifice de diabet:
Diabet monogenic (diabet neonatal, MODY, inclusiv variantele HNF, hiperglicemie indusă de glucokinaza, diabet și surditate moștenită pe linie maternă, precum și alte mutații).
Tulburări ale pancreasului exocrin (inflamație, traumatisme, intervenţii chirurgicale, neoplazie, diabet fibrocalculos, fibroză chistică, hemocromatoză).
Tulburări endocrine care produc hormoni antagoniști ai insulinei (sindromul Cushing, hipertiroidism, acromegalie, feocromocitom).
Diabet indus de medicamente sau substanțe chimice (steroizi, hormoni tiroidieni, statine sau agoniști β-adrenergici, de exemplu).
Diabet legat de infecții (Coxsackie B sau citomegalovirus, de exemplu).
Alte tulburări genetice asociate uneori cu diabetul (sindromul Down, de exemplu).
Diabet neclasificat (nu se încadrează într-un anumit tip).
Hiperglicemia debutată și diagnosticată în sarcină:
Diabet de tip 1 sau de tip 2 (diagnosticat în sarcină).
Diabet gestațional (diagnosticat la 24-28 de săptămâni de sarcină).
Sursa: Different Diabetes, Practical Diabetes, volumul 40, ediţia a 3-a, publicat la 30 mai 2023
Imagine: Clasificarea diabetului zaharat, OMS, 2019