Navigare prin tastatură
Blocare animații
Titluri subliniate
Tonuri de gri
Culori inversate
Linkuri subliniate
Mărire
Cursor negru
Cursor alb
Text: Mic Mediu Mare
Resetare
Închide

Atelierele de educaţie comunitară în diabet au început

Militar în rezervă, Nicolai a fost unicul care a oferit răspunsul corect: – 30 de grame cântărește bucata de pâine.
– Da, totul trebuie calculat, – repeta mereu colonelul în rezervă care, deși a rămas fără patru degete la picioare, continuă să se împărtășească cu zâmbet despre asta: – Acum, am de scurtat cu patru unghii mai puţin!
Originar din regiunea Ismail, Ucraina, s-a refugiat în Moldova împreună cu soţia Ioana, de origine basarabeană, acum, aproape doi ani.
Deși are diabet de tip 2 de peste 20 de ani, pe care îl tratează cu două tipuri de insulină umană, nu a fost niciodată instruit în cadrul unui program structurat de educaţie în diabet. Aspirarea insulinei din flacon îl împiedica să o administreze în timp și doză utilă. Prin urmare, insulina în cartușe și stilouri preumplute, oferită din donaţii sprijinite de organizaţiile umanitare World Hope International și Lifting Hands International, i-au crescut pofta de viaţă.
Nicolai e unul dintre cei nouă seniori participanţi la atelierul de educaţie comunitară în diabet, desfășurat la 12 și 13 octombrie în sala de lectură germană de la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu.
Grupul, format preponderent din persoane cu diabet de tip 2 tratat cu insulină, refugiate din Ucraina, a fost instruit conform unui program structurat, axat pe subiectele:
* Fundamentele diabetului. Clasificare;
* Antidiabeticele orale, injectabilele non-insulinice, insulinele. Profil de acţiune, beneficii, reacţii adverse;
* Necesarul caloric, IMC-ul. Nutriţie și calculul glucidelor. Indexul și încărcătura glicemică. Dieta hipocalorică;
* Activitatea fizică. Tipuri recomandate;
* Complicaţiile diabetului. Anuar de analize. Dreptul la sănătate.
“Educaţie comunitară în diabet” este o iniţiativă a Asociația Tinerilor cu Diabet DIA, sprijinită de fundaţia HEKS Moldova și Cristian AID, care urmărește creșterea nivelului de coeziune socială și abilitare cu cunoștinţe, competenţe și încredere în sine a persoanelor cu diabet de tip 1 și tip 2 din comunitatea locală și refugiate din Ucraina, în contextul efortului acestora de a-și gestiona propria condiţie medicală.
La finalul atelierului, Kyrylo Prikhodko, coordonator Inter-Agenţie ONU pentru Refugiaţi, s-a alăturat echipei DIA pentru a contribui cu asistenţă la elaborarea planului de răspuns la situaţia persoanelor cu diabet din comunitatea locală și refugiate din Ucraina pentru anul 2024.